Reklama

Przetwory bez cukru: Niezawodne przepisy na ogórki, sałatkę i sok

Sezon na robienie domowych przetworów w pełni! Latem dorodne warzywa i owoce chętnie zamykamy w słoikach, by stanowiły pyszne wspomnienie wakacji w najbardziej ponure jesienne i zimowe dni. Przyjemność z pracy w kuchni mogą jednak odbierać rosnące ceny cukru oraz limity sprzedaży wprowadzone przez niektóre sieci sklepów. Warto więc poznać receptury przetworów, w których składnik ten wcale nie jest potrzebny. Możesz mieć pewność, że nie stracą ani smaku, ani innych cennych właściwości. Do dzieła!

Po co cukier do przetworów?

W przypadku dżemów, konfitur lub nalewek obecność cukru na liście potrzebnych składników raczej nikogo nie dziwi. Nieco inaczej wygląda sprawa, gdy mowa np. o ogórkach kiszonych na zimę albo warzywnych sałatkach. Co w przepisie robi cukier? Zazwyczaj jego ilość nie jest zbyt duża, a wykorzystuje się go w celu skuteczniejszej konserwacji i wsparcia procesów fermentacji przetworów. Najwięksi miłośnicy kiszonek twierdzą, że zyskują one również bardziej wyrazisty aromat i smak.

Okazuje się jednak, że istnieje mnóstwo receptur, które pomijają dodawanie cukru. Można zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem. Można również z nich zrezygnować, skupiając się bardziej na umiejętnym przygotowaniu warzyw i owoców, dzięki czemu nadal będą w stanie przetrwać w spiżarkach i piwnicach nawet długie miesiące.

Reklama

Zobacz: Najlepsze przetwory z cukinii, czyli kompendium wiedzy o marynowanym kabaczku

Przepis na ogórki konserwowe bez cukru

Chrupiące i wyraziste w smaku - za to kochamy ogórki konserwowe! Sprawdzają się znakomicie zarówno jako dodatek do obiadowego dania głównego, jak i imprezowa przekąska. Zadbaj o to, by zawsze mieć w zanadrzu kilka słoików. Do zrobienia ogórków konserwowych bez cukru potrzebujesz:

  • 1,5 kilograma małych ogórków gruntowych,
  • 1 litra wody,
  • 250 mililitrów octu spirytusowego,
  • 0,5 szklanki ksylitolu,
  • łyżki soli kamiennej,
  • kilku gałązek kopru,
  • kilku ząbków czosnku,
  • liścia laurowego,
  • kilku ziarenek ziela angielskiego,
  • korzenia chrzanu,
  • ziarnistego pieprzu.

Ogórki konserwowe bez cukru krok po kroku:

  • Warzywa dokładnie umyj, przyda się do tego mała szczoteczka.
  • Warto namoczyć je przez kilka godzin w zimnej wodzie. Dzięki temu ogórki konserwowe będą jędrne i chrupiące.
  • Do wyparzonych słoików włóż przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, kawałek chrzanu (o długości 2-3 centymetrów), ząbek czosnku i gałązkę kopru.
  • W tak przygotowanych naczyniach ułóż ciasno ogórki.
  • Składniki na zalewę (wodę, ocet, sól i ksylitol) zagotuj.
  • Gorącym płynem zalej ogórki w słoikach, od razu zakręć i pasteryzuj.
  • Pozwól im ostygnąć, ustawiając je do góry dnem.

Sprawdź: Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie pleśniały?

Sałatka z ogórków, cukinii i papryki do słoika

Zdarza się, że brakuje ci czasu na przygotowanie domowego posiłku od podstaw? Warto być przygotowanym na tego typu sytuacje, by nie musieć sięgać po przypadkowe gotowce. Lato to idealny czas na zrobienie zapasów, w tym smacznej sałatki do słoika, dzięki której zawsze będziesz mieć pod ręką warzywny dodatek do obiadu.

Przygotuj:

  • 1,5 kilograma ogórków,
  • 1,5 kilograma cukinii,
  • 2-3 czerwone papryki,
  • 4 cebule,
  • 8-10 ząbków czosnku,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie,
  • 3 łyżki stołowe soli kamiennej,
  • ¾ szklanki octu,
  • pół szklanki ksylitolu.

Przygotowanie sałatki nie jest trudne! Zacznij od umycia warzyw i pokrojenia ich na cienkie plasterki. W przypadku papryki konieczne będzie usunięcie także gniazd nasiennych. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę.

Przełóż warzywa do dużego garnka, następnie dodaj przyprawy, ocet oraz ksylitol. Wymieszaj, wstaw do lodówki na dobę. Sałatkę przełóż do wyparzonych słoików ze szczelnym zamknięciem i pasteryzuj przez kwadrans. Gotowe!

Przetwory z aronii bez cukru: Postaw na sok!

Sok z aronii bez cukru to prawdziwa bomba witaminowa, dzięki której zadbasz o swoją odporność - o tym trzeba pomyśleć jeszcze przed zimą! Jego regularne spożywanie pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn, a także w ochronie przed nadciśnieniem i chorobami serca. Wspiera zapobieganie anemii i żylakom, a także normuje poziom glukozy we krwi. Co jeszcze przemawia na jego korzyść? Sok z aronii jest dziecinnie prosty w przygotowaniu.

Zaopatrz się w kilogram dorodnych i nieuszkodzonych owoców. Gotuj je w niewielkiej ilości wody - wystarczy jedna szklanka. Po 10 minutach przecedź na gęstym sitku, odlewając cenny sok. Gotuj go jeszcze przez kilka minut. Następnie przelej do słoików lub butelek i pasteryzuj.

Smak soku z aronii bez cukru może okazać się zbyt cierpki, jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do słodszych frykasów. Z tego względu poleca się rozcieńczać go z wodą lub herbatą. By cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami, spożywaj 50 mililitrów każdego dnia.

Polecamy:

Jak pasteryzować ogórki? Tak utrwalisz domowe przetwory

Miodówka: Jakie ma właściwości zdrowotne?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama