Reklama

Przepis na majonez domowy. Idealny do kanapek i sałatek

Aksamitny i wyrazisty w smaku, a do tego bezproblemowy w przygotowaniu – taki jest idealny domowy majonez. Zastanawiasz się, czy warto zaprzątać sobie nim głowę, skoro w sklepach jest tak duży wybór? Przekonasz się, że żaden z gotowych majonezów nie może równać się ze smakiem własnoręcznie przyrządzonego przysmaku. Jak się robi majonez? To naprawdę proste, a do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych produktów. Bez zbędnych konserwantów i innych substancji, których lepiej unikać w jadalni!

Za co kochamy majonez?

Przede wszystkim za jego uniwersalność. Pasuje doskonale do różnorodnych sałatek, w tym słynnej jarzynowej, która od lat króluje na polskich stołach podczas mniejszych i większych uroczystości. Pierwszorzędnie łączy wszystkie składniki, nadając całości charakteru. Odrobina majonezu na kanapce również potrafi odmienić prostą przekąskę. Używamy go do faszerowania jajek, jest podstawą wielu smacznych sosów i past, które wzbogacają pieczywo i chrupiące przysmaki.

By uzyskać jak najlepsze efekty smakowe, dowiedz się, jak zrobić majonez w zaciszu własnej kuchni. Sprawdź, co wpływa na jego konsystencję i dopraw według uznania. Przez samodzielne przygotowanie majonezu zyskasz pewność, że w jego składzie znajdą się jedynie niezbędne produkty najwyższej jakości.

Reklama

Przepis na majonez domowy: Lista składników

Do pełni kulinarnego szczęścia nie potrzeba wiele. Zanim sprawdzisz zawartość swojej lodówki, musisz pamiętać o tym, że wszystkie produkty powinny mieć zbliżoną temperaturę w zakresie między 18 a 20°C. Oprócz nich potrzebny będzie także mikser, więc bez obaw - nie czeka się żmudne ucieranie domowego majonezu, z którym musiały mierzyć się nasze babcie.

Przygotuj:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczkę musztardy (najlepiej ostrej, np. Dijon),
  • 1 szklankę oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • szczyptę soli i czarnego pieprzu.

Majonez: Przepis krok po kroku

  1. Jajko sparz wrzątkiem, następnie wbij do miski lub innego głębokiego naczynia i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Dodaj musztardę, cukier i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem ustawionym na niskie obroty. Po chwili zacznij je stopniowo zwiększać.
  3. Bardzo małym i powolnym strumieniem wlewaj olej.
  4. Pamiętaj, by zawsze mieszać w jedną stronę.
  5. Gotowy majonez powinien mieć jasny kolor oraz gładką, puszystą konsystencję.

Jak urozmaicić przepis?

Im większą wprawę w robieniu domowego majonezu będziesz mieć, tym na więcej eksperymentów sobie pozwolisz.

  • Warto wiedzieć, że niektórzy szefowie kuchni wykorzystują wyłącznie żółtka. Zmienia się wtedy konsystencja gotowego sosu, ponieważ dzięki wykorzystaniu jaj w całości jest on lżejszy - bardziej puszysty.
  • Jeśli wydaje ci się, że majonez jest zbyt rzadki, zwiększ ilość wykorzystanego oleju.
  • Zamiast soku z cytryny, użyć możesz odrobiny białego octu winnego.
  • Ciekawą alternatywą dla oleju rzepakowego będzie oliwa z oliwek. Musisz się jednak liczyć z jej charakterystycznym posmakiem, który zmieni smak gotowego majonezu.

Jak długo przechowywać majonez? Znajdź dla niego miejsce w lodówce. Trzymany w niskiej temperaturze będzie nadawać się do zjedzenia przez maksymalnie siedem dni.

To cię zainteresuje:

Sprawdzony sposób, aby biszkopt był równy i nie opadał

Dzień Placków 2021: Co zrobić, aby placki ziemniaczane rozpływały się w ustach?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama