Reklama

Proste sposoby na konfitury na zimę

Czas zimowy jest idealną porą na robienie konfitur. Znane są jako smaczne przetwory owocowe. Najczęściej wykorzystuje się morele, śliwki, wiśnie, żurawinę czy pigwę. Konsystencja konfitur jest bardzo charakterystyczna. W słoiku są całe lub połówki owoców, zanurzonych w gęstym syropie. Jak zrobić konfitury na zimę? Podpowiadamy.

Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny świetnie nada się do smażonego sera, kaczki oraz słodkich deserów. Oprócz żurawiny można dodać śmiało także inne owoce. Najlepiej pasują gruszki lub jabłka. Taka kompozycja zamknięta na zimę w słoiku to rozkosz dla prawdziwych łasuchów. Można użyć żurawiny mrożonej bądź świeżej.

Składniki:

  • 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej,
  • 1 jabłko, obrane i starte,
  • sok i skórka starta z jednej cytryny,
  • 200 g cukru,
  • pół szklanki wody.

Przygotowanie:

Reklama

  1. Na początku żurawinę należy umyć, a następnie wymieszać z sokiem oraz skórką z cytryny i cukrem.
  2. W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać starte jabłko, pół szklanki wody i całość zagotować.
  3. Zawartość gotować na małym ogniu, aż do momentu, kiedy jabłko będzie miękkie. Po upływie 30 minut dodać resztę owoców, aż całość zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje.
  4. Całość umieścić w wygotowanych słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką.

Konfiturę z żurawiny można też zapasteryzować.

Konfitura z pigwy

To świetny dodatek do herbaty na zimę oraz na kanapki. Pigwa na zimę idealnie pomoże wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko przeziębienia. Oto prosty przepis, jak przygotować konfiturę z pigwy.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 szklanki cukru.

Przygotowanie:

  1. Na początek pigwy myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 8 części.
  2. Oczyszczone owoce kroimy na małe kawałki, a do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie wrzucamy do niej owoce i wszystko gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż owoce będą miękkie.
  3. Do garnka dodajemy cukier i wszystkie składniki smażymy.
  4. Gdy masa zgęstnieje, przekładamy ją do słoików.
  5. Słoiki zakręcamy i wkładamy do spiżarki.

Tego typu konfitury nadają się świetnie do jedzenia przez cały rok. Możesz rozdać je także rodzinie i znajomym.

Niepowtarzalna konfitura z imbiru

Równie przydatnym przepisem na zimową konfiturę jest ta z dodatkiem imbiru. Ma niepowtarzalny smak i apetycznie wygląda. Może przydać się w świąteczny czas. Poniżej przepis i niezbędne składniki.

Składniki:

  • pół kg imbiru,
  • 5 szklanek cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • sok i skórka z 1 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie wrzucamy go do rondla i wlewamy wodę. Na końcu dodajemy cukier i trzymamy na małym ogniu przez około pół godziny. Od czasu do czasu masę należy zamieszać.
  2. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Całość dodajemy do imbiru i dusimy przez kilka minut.

Tak przygotowana konfitura jest świetnym dodatkiem do ciast oraz sałatek. Można wykorzystać do herbaty. Wielką zaletą imbiru jest fakt, że wzmacnia on układ odpornościowy i jest bakteriobójczy.  

Zobacz także:

Konfitury i dżemy. Co warto wiedzieć?

Konfitury po staropolsku

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama