Pasztet z cukinii: Jak go zrobić?
Jeśli cukinia w naszym menu już się nam znudziła, to warto czasem z nią eksperymentować. To wdzięczne warzywo często służy wegetarianom do przygotowania pasztetu, ale nawet miłośnicy mięsa będą mieli nie lada gratkę z jego skosztowania. Taki pasztet z cukinii - wbrew pozorom - ma wiele zastosowań w kuchni i nie tylko jako dodatek do kanapek. Zatem, jak zrobić pasztet z cukinii? Garść wskazówek znajdziesz poniżej.
Samodzielne przygotowanie pasztetu nie jest skomplikowane. Może być on podany jako przystawka podczas różnych domowych uroczystości, być dodatkiem do świeżego i chrupkiego pieczywa, a jeśli nie mamy pomysłu na obiad, wystarczy gorący pokroić w plastry i podać jako główne danie z ziemniakami, surówką lub dodatkiem wyśmienitego sosu pieczarkowego. Tak naprawdę, mamy nieograniczone możliwości - wystarczy się przekonać do tego rarytasu, który raz zrobiony, zagęści częściej na naszych stołach.
Do przygotowania pasztetu potrzebne będą dwie średnie cukinie (ok. kilogram), jedna marchew, cebula, dwa ząbki czosnku, pęczek pietruszki, a także cztery łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, trzy jajka oraz szklanka bułki tartej oraz pięć łyżek kaszy manny.
Kluczem do przygotowania pasztetu są również przyprawy: obowiązkowa jest sól oraz pieprz, ale smak specjału można modyfikować według własnych potrzeb. Do pasztetu z cukinii świetnie nadaje się papryka ostra i wędzona, a także kumin czy curry lub kurkuma.
Przygotowanie pasztetu należy zacząć od starcia na dużych oczkach cukinii i umieszczenia jej w misce. Warzywo trzeba przyprawić dwoma łyżeczką soli, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. W międzyczasie pozostałe warzywa należy obrać: marchew ponadto zetrzeć na tarce, cebulę posiekać razem z czosnkiem. Niektórzy polecają, aby te dwa warzywa zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju.
Kluczowe jest dokładne odciśnięcie cukinii z soków. Po odczekaniu 30 minut starte warzywo należy przełożyć na sitku i dokładnie przecisnąć za pomocą dłoni. Im mniej wody pozostanie w cukinii, tym pasztet będzie bardziej zwarty!
Kiedy cukinia jest gotowa, do dużej miski należy włożyć warzywa, wbić jajka i dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Blachę - najlepiej keksówkę - wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w formie masę pasztetową oraz wyrównać łyżką. Całość można również upuścić z kilku centymetrów, aby pozbyć się ewentualnych bąbli powietrza. Pasztet należy piec w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez godzinę i piętnaście minut.
Zobacz także: