Reklama

Passata pomidorowa: Dlaczego warto ją jeść? Jak zrobić i wykorzystać?

Jeszcze niedawno z podejrzliwością patrzyliśmy na obecną na sklepowych półkach passatę pomidorową, ale część wielbicieli kuchni włoskiej przyjęła ją szybko z entuzjazmem. Obecnie produkt ten jest wykorzystywany bardzo często: nie tylko musi być składnikiem klasycznych dań rodem z Italii, ale świetnie się sprawdza w kuchni polskiej. Jednak okazuje się, że passata pomidorowa powinna znaleźć się na naszych stołach jak najczęściej. Dlaczego? Ponieważ obfituje w cenne składniki odżywcze, których jest zdecydowanie więcej niż w świeżych pomidorach.

Passata pomidorowa: Czym jest?

Passata pomidorowa jest przetworem wykonanym z dojrzałych warzyw i - jak sama nazwa może wskazywać- pochodzi z Włoch, gdzie wykorzystywana jest jako baza do aromatycznych sosów. To właśnie bez niej nie może powstać pyszny sos boloński, lasagne, pizza czy wiele innych rarytasów tej części kuchni śródziemnomorskiej. Passata pomidorowa już na dobre przyjęła się w Polsce i może być wykorzystywana do klasycznych dań naszej kuchni: jako dodatek do makaronu, ale także do fasolki po bretońsku czy naszych gołąbków.

Passata pomidorowa versus przecier pomidorowy

Czym różni się przecier pomidorowy od passaty pomidorowej? Okazuje się, że wiele osób próbuje znaleźć znaczące różnice dzielące te dwa produkty, jednak bezskutecznie. Tak naprawdę, oba produkty więcej łączy niż, dzieli. Tak samo, mogą mieć podobną konsystencję: być bardziej zwarte lub płynne. Mogą także zawierać kawałki pestek lub być ich całkowicie pozbawione. Jedyne, co je znacząco różni, to fakt, że passata częściej posiada dodatki w postaci przetartych - oprócz pomidorów - czosnku oraz ziół: najczęściej bazylię i oregano.

Co znajduje się w passacie pomidorowej?

Jak nietrudno się domyślić, passata zawiera wszystko to, co znaleźć można w pomidorach. A co konkretnie? To bogate źródło witaminy C, która - jak wiadomo korzystnie działa na odporność, ale także wspiera prawidłową budowę naczyń krwionośnych. Korzystny dla zdrowia jest także zawarty w pomidorach potas: to właśnie on sprzyja prawidłowej pracy serca, a także może zmniejszyć prawdopodobieństwo zawału serca lub udaru. W czerwonych warzywach znaleźć można także witaminy z grupy B - one z kolei sprzyjają prawidłowej pracy układu nerwowego, a także zapobiegają negatywnym skutkom stresu. Jednak najcenniejszą substancją obecną w pomidorach jest likopen - bardzo silny przeciwutleniacz.

Zobacz też:

Pomidor - smakowita trucizna

Passata pomidorowa a likopen

Passata pomidorowa jest produktem przetworzonym, wcześniej poddany obróbce termicznej. Dlatego większość zwartych w niej substancji odżywczych może zatracać swoje właściwości. Jednak inaczej jest z likopenem, któremu nie tylko wysoka temperatura nie szkodzi, ale sprawia, że jego udział w produktach spożywczych się zwiększa! Dlatego przeciery, passaty i inne produkty mające w składzie pomidory powinny być spożywane jak najczęściej. Dlaczego? Wszystko przez fakt, jak korzystnie likopen w passacie działa na organizm.

Likopen: Działanie na organizm

Likopen, zaliczany do silnych przeciwutleniaczy, odpowiada za redukowanie ilości wolnych rodników obecnych w organizmie, co tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo występowania groźnych chorób, w tym nowotworowych. Poza tym pomaga zapobiec nadmiernemu starzeniu się komórek w organizmie, czy ułatwia usunięcie toksyn.

Ale to nie koniec zasług likopenu zawartego w passacie pomidorowej! Poza tym wzmacnia skórę przed promieniowaniem UV, a także pomaga syntezować zwartą w organizmie luteinę. Do tego likopen powinien być spożywany również przez palaczy, ponieważ wskutek działania nikotyny ilość substancji gorzej się wchłania, a także nie pomaga w prewencji wielu chorób.

Likopen najlepiej przyswaja się z dodatkiem tłuszczu, więc warto do potraw z passata pomidorową dodawać niewielką ilość oliwy bądź oleju, np. rzepakowego.

Jak zrobić samodzielnie passatę pomidorową?

Passata pomidorowa jest produktem, który jest łatwo dostępny w sklepach, ale jego przygotowanie jest równie banalne, co może być idealne dla osób, które posiadają swoje obfite zbiory pomidorów. Najlepiej wybierać mięsiste warzywa, ponieważ mają odrobinę mniej wody. A jak zrobić passatę?

Przygotowania należy zacząć od nakrojenia pomidorów (wystarczy zrobić na ich dolnej części krzyżyk) oraz zalać wrzątkiem na minutę, co ułatwi ich obieranie. Następnie należy pomidory przekroić, usunąć zdrewniałe części i pokroić na małe kawałki. Później pomidory zagotować w garnku (na małym ogniu) do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Prawie gotową passatę pomidorową można przetrzeć przez sito albo zblendować. Passata może być gotowana sauté, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej zioła: oregano bądź bazylię, a także odrobinę soli lub czosnku.

Zobacz też:

Domowa passata pomidorowa

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama