Reklama

Papryka wędzona: Jakie ma właściwości?

Wielkie Odkrycia Geograficzne sprawiły, że na europejskie stoły trawiła niezliczona ilość - wcześniej nieznanych - produktów. Większość z nich na trwale wpisała się w nasze kulinaria: przykładem może być papryka, która obfituje w witaminę C. W sklepach można kupić różne rodzaje tego ciekawego warzywa - nie tylko świeże, ale także w postaci suszonej. Wśród tych ostatnich coraz większą popularność zdobywa papryka wędzona, która jest dobrze znana w Hiszpanii. Co powinniśmy wiedzieć o tej przyprawie? Jakie zastosowania ma papryka wędzona?

Jak powstaje papryka wędzona?

Papryka wędzona powstaje z warzywa, które każdy z nas zna doskonale. Otóż dojrzałe papryki poddaje się wędzeniu dymem dębowym, następnie mieleniem w żarnach, a następnie suszeniu. Tak przygotowana papryka wędzona odznacza się wyjątkowym smakiem: z jednej strony łagodnym, ale z drugiej czuć wyraźnie wędzarniczą nutę. Z tego względu przyprawa jest niezbędna do przygotowania hiszpańskiego, tradycyjnego chorizo oraz fuet. Jednak w polskiej kuchni jej niewielka ilość sprawdzi się, aby pokreślić tradycyjne dania i zastąpić paprykę wędzoną tą tradycyjną.

Należy pamiętać, że najpopularniejszym rodzajem wędzonej papryki jest ta słodka. Oczywiście - choć rzadziej - możliwe jest kupno papryki ostrej.

Reklama

Co można znaleźć w wędzonej papryce?

Papryka wędzona - tak jak jej tradycyjny odpowiednik - to bogactwo witamin. W warzywie prym wiedzie witamina C, która znana jest jako naturalne remedium na wszelkie infekcje. Oczywiście, zasług tej substancji jest więcej: wystarczy wspomnieć o działaniu uszczelniającym naczynia krwionośne, co przekłada się na normalizację ciśnienia tętniczego krwi. W papryce wędzonej znaleźć można również witaminy z grupy B. One z kolei doskonale wpływają na układ trawienia, nerwowy oraz krążenia.

Papryce wędzonej przypisuje się działanie lecznicze. Sporządzona na jej bazie mikstura (łyżka proszku i 50ml alkoholu) smarowana na skronie, to znany sposób na pozbycie się męczących bólów głowy. Ale to nie wszystko: papryka pomaga również normalizować działanie układu trawienia.

Kiedy problemem jest wysokie ciśnienie. Co jeść, aby je obniżyć?

Czy papryka wędzona jest zdrowa?

Wśród wielu osób panuje przekonanie, że papryka wędzona zdrowa nie jest. Dlaczego? Ze względu na proces wędzenia, gdzie dym może niekorzystnie działać na organizm. Wówczas żywność może przesiąkać trującymi związkami, takimi jak benzopiren, aceton czy kwas mrówkowy. Jednak spożywanie papryki wędzonej w niewielkich ilościach może być bardzo korzystne dla organizmu, ponieważ przyprawa ma duży potencjał oksydacyjny, czyli eliminuje działanie wolnych rodników, czy spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Profilaktyka miażdżycy. Założenia diety antymiażdżycowej

Do czego dodawać paprykę wędzoną?

Papryka wędzona znajduje zastosowania w wielu daniach, nawet kuchni polskiej. Niektórzy polecają ją do podkręcenia smaków gulaszy, sosów czy np. past kanapkowych. Jednak warto wiedzieć, że wędzona papryka ma bardzo intensywny aromat, który może całkowicie zdominować smak przygotowywanego posiłku. Poza tym papryka wędzona wydobywa swoje walory dopiero podczas obróbki termicznej. Jednak nigdy nie warto przesadzać z jej ilością, na początku wystarczy dodawać szczyptę i eksperymentować z jej ilością. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama