Reklama

Opiekacz nie tylko do kanapek. O jego ukrytej funkcji mało kto wie

Opiekacz do kanapek to sprzęt, który nie zajmuje dużo miejsca, a jest w stanie uratować nas w sytuacji podbramkowej. Okazuje się wybawieniem, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, ale zależy nam na tym, by zjeść coś ciepłego. Zrobienie chrupiących kanapek czy tostów to nie jest jedynym jego przeznaczeniem. Poznaj ukryte funkcje opiekacza, z których istnienia nie wszyscy zdają sobie sprawę.

Spójrz na opiekacz z nowej perspektywy

Opiekacz, jaki jest, każdy widzi. To nieskomplikowany kuchenny gadżet, który wykorzystywany jest do zrobienia kanapek na ciepło. Chrupiące pieczywo i roztapiający się pod wpływem wysokiej temperatury ser to podstawy. Z dodatkami można eksperymentować w zależności od swoich upodobań smakowych i zawartości lodówki. Ukryte funkcje opiekacza odkryjesz, gdy spojrzysz na niego w nieco szerszym kontekście.

Urządzenie nagrzewa się szybko, a jego powierzchnia pokryta jest teflonem. Warto więc wykorzystać opiekacz do zrobienia także innych, bardziej różnorodnych dań, zamiast bazować wyłącznie na kanapkach. Oszczędzisz sporo czasu, a efekty będą wyśmienite. Brudne patelnie leżące w zlewie już nie będą zniechęcać cię do samodzielnego przyrządzania posiłków.

Reklama

Co można przygotować w opiekaczu do kanapek?

Dlaczego jeszcze warto przekonać się do tego patentu? Ominie cię późniejsze szorowanie sterty naczyń, a do tego nie będziesz potrzebować hektolitrów oleju do zrobienia posiłku na ciepło. To ważne zwłaszcza dla osób, które skrupulatnie liczą kalorie. Czas przejść do listy nieoczywistych dań, które przygotujesz przy użyciu wyłącznie opiekacza.

  • Jajko sadzone: Wystarczy, że wbijesz surowe jajko bezpośrednio na rozgrzaną płytę urządzenia. Bez trudu będziesz w stanie skontrolować stopień jego wysmażenia, więc zawsze wyjdzie idealnie.
  • Omlet: Jajka wymieszaj w miseczce, dodaj ulubione przyprawy oraz dodatki. Następnie wyłóż na powierzchnię opiekacza - w kilka minut zasiądziesz do stołu.
  • Tortilla: To wyśmienita alternatywa dla osób, którym znudziły się klasyczne kanapki. Zawiń w pszenny lub kukurydziany placek swoje ulubione składniki (warzywa, ser, wędlinę, grzyby - na cokolwiek masz ochotę), włóż do opiekacza i zamknij pokrywę. Gorący posiłek kapitalnie sprawdzi się w porze lunchu, obiadu albo kolacji.
  • Kiełbaski na ciepło: Masz ochotę na domowego hot doga albo kiełbasę, która przypomni ci o letnich wieczorach spędzonych przy grillu? Ukryta funkcja opiekacza to załatwi!
  • Gorące warzywa: Sałatki będą smakować o niebo lepiej, jeśli w przepisie uwzględnisz grillowane warzywa. Nie musisz jednak kupować dodatkowego sprzętu do kuchni. Je również ze znakomitymi efektami przyrządzisz w opiekaczu.

Zobacz też: Koniec z kipiącymi potrawami. Wrzuć jeden produkt do garnka

Przydatne triki

Już nie możesz doczekać się, aż wypróbujesz możliwości tego pozornie prostego sprzętu? Nic dziwnego! Musisz jednak pamiętać o kilku zasadach.

  • Przede wszystkim nie używaj metalowych sztućców do przewracania lub ściągania jedzenia z teflonowej powierzchni. Przez nie łatwo jest ją uszkodzić, co skutkuje koniecznością wymiany opiekacza na nowy.
  • Nieprzywierająca powierzchnia nie wymaga używania oleju czy innego tłuszczu. Może się jednak okazać konieczny, jeśli twój sprzęt jest nieco wysłużony.
  • Jeśli chcesz uchronić urządzenie przed nadmiernymi zabrudzeniami, wyłóż je papierem do pieczenia, a dopiero na nim układaj jedzenie. To przyda się każdemu miłośnikowi dużej ilości sera w potrawach.

Polecamy:

Jak ugotować ziemniaki bez soli? Dodatki, dzięki którym wyjdą przepyszne

Kulinarne trendy na 2023 rok. Co będziemy jeść i pić?

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama