Ogórki będą jędrne i chrupiące. Obowiązkowy trik przed kiszeniem

Kiszenie ogórków w słoikach to letni rytuał w wielu domach. Samodzielne robienie przetworów w zaciszu własnej kuchni pozwala zaopatrzyć się w zapasy, które umilą nam jesienne i zimowe posiłki. Masz swój sprawdzony przepis na ogórki kiszone? Sprawdź, co zrobić, aby go nie zrujnować. Wyjaśniamy, dlaczego ogórki kiszone są puste w środku. Jeśli nie będziesz trzymać się kilku zasad, nawet najlepsza receptura nie pomoże.

Jak zrobić dobre ogórki na zimę?

Nie istnieje jeden przepis, który zadowoli każdego. Jedni wolą zajadać się ogórkami kiszonymi, drudzy stawiają na korniszony. W naczyniach z ogórkami mogą lądować różnorodne dodatki, np. musztarda albo chili. Jakie liście do słoika z ogórkami wrzucić? Niektórzy rezygnują z tego dodatku, a inni nie wyobrażają sobie ulubionego przysmaku bez liści czarnej porzeczki, wiśni albo dębu. Niezależnie od upodobań smakowych, upewnij się, że wiesz, co zrobić, aby uzyskać jędrne i chrupiące ogórki. Przedstawiamy uniwersalne zasady robienia przetworów.

Reklama

Sprawdź: Ile dodać soli do ogórków, żeby nie były flakowate i nie gniły? Ogrodnik zdradza rodzinną recepturę

Najlepsze ogórki do kiszenia — kiedy kupować?

Choć czasem trudno jest się doczekać rozpoczęcia kulinarnych manewrów, nie warto zabierać się za kiszenie ogórków na początku sezonu. Zaopatrzenie się w warzywa najlepiej zaplanować na koniec lipca i pierwszą połowę sierpnia. Takie okazy mogą pochwalić się twardszym miąższem i skórką, przez co lepiej znoszą kiszenie. Dzięki temu po otwarciu słoika nie trafimy na niespodziankę w postaci sflaczałych, miękkich ogórków.

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?

W sklepach i na targach nie brakuje ogórków gruntowych, które chcemy zamienić w apetyczne przetwory. Do zakupów podejdź z uwagą. Do kiszenia najlepiej nadają się niewielkie ogórki o podłużnym kształcie i jasnej skórce. Choć mogą wyglądać zachęcająco, nie stawiaj na warzywa o bardzo ciemnej barwie. Może to świadczyć o tym, że zostały przenawożone. Będzie to powodem, przez który ogórki staną się puste w środku, a dodatkowo mogą mieć gorzki smak.

Warto wiedzieć: Wśród odmian polecanych do kiszenia, smakosze często wymieniają następujące odmiany:

  • Ogórki Śremskie,
  • Hermes,
  • Borus,
  • Andrus,
  • Julian.

Nie zwlekaj z kiszeniem

Gdy zakupy są już zrobione, postaraj się zabrać do pracy jak najszybciej. Im mniej czasu mija od zbiorów, tym ogórki kiszone wychodzą lepsze. Z racji tego, że trudno ocenić, ile czasu spędziły w warzywniaku czy na straganie, zwłoka nie jest dobrym doradcą. Długie przechowywania ogórków sprzyja procesom namnażania bakterii gnilnych. Jednocześnie maleje też ilość cukrów, przez co ogórki kiszone stają się miękkie i niesmaczne.

Zobacz: Lato zaklęte w słoiku, czyli sałatka wielowarzywna na zimę. Wzmocni odporność, usunie toksyny, uzupełni niedobory witamin

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku?

Prostym trikiem, który przyniesie nam powodzenie podczas kiszenia ogórków, jest zanurzenie ich na kilka godzin w lodowatej wodzie. To sprawdzony patent szefów kuchni, by zachować ich chrupkość i sprężystość. Pamiętaj również o tym, by ogórki w słoikach układać ciasno. Dlatego ważne jest, by miały podłużny kształt i były podobnej wielkości.

Polecamy:

Przestałem trzeć ziemniaki na placki. Teraz zastępuję je tym warzywem

Cukinia w musztardowej zalewie. Prosty przepis robi furorę

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama