Reklama

Najlepsze pomysły na naleśniki

Naleśniki należą do zaszczytnego grona potraw, które mają szeroką rzeszę wielbicieli, zarówno wśród najmłodszych, jak i dorosłych. Oczywiście, naleśniki mogą być spożywane na tysiące sposobów, na słodko bądź wytrawnie, z dodatkiem niezliczonych ilości farszów. Sekretem naleśników jest ciasto: jego wykonanie nie jest skomplikowane, ale warto znać kilka trików, by smakowały wybornie.

Najprostszy przepis na naleśniki

Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowane. Wystarczy tylko kilka składników, które dokładnie trzeba połączyć. Co będzie potrzebne? Szklanka mąki pszennej, taka sama ilość mleka, jedno jajko, szczypta soli oraz łyżka oleju. Całość należy połączyć za pomocą trzepaczki lub miksera w misce tak, aby utworzyły jednolitą masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Powinno być ono również lejące: jeśli czujemy, że jest za gęste - wystarczy dodać odrobinę mleka lub wody. Gotowe ciasto naleśnikowe wystarczy rozprowadzić na patelni z dodatkiem minimalnej ilości tłuszczu i smażyć z obu stron przez około minutę.

Puszyste naleśniki na słodko

Jeśli chcemy przygotować naleśniki na słodko (to za nimi przepadają nasze pociechy), można trochę zmodyfikować przepis. Jak on wygląda? Oczywiście do podstawowej receptury wystarczy dodać 1/3 szklanki mineralnej wody gazowanej oraz łyżeczkę cukru pudru lub cukru wanilinowego. Po zmiksowaniu ciasto naleśnikowe warto odłożyć na minimum pół godziny do lodówki. Ten zabieg sprawi, że naleśniki będą puszyste i równocześnie miękkie, co przypadnie do gustu nawet wybrednym podniebieniom.

Wytrawne naleśniki

Naleśniki można również z wytrawnymi dodatkami. W takim przypadku do ciasta nie trzeba dodawać cukru, ale warto zastąpić go innymi wstawkami. Na co warto zwrócić uwagę? Sięgnijmy po bogatą gamę przypraw! Może to być łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej, a jeśli lubimy orientalną nutę, można dodać np. curry. Naleśniki warto wzbogacać ziołami: bazylią, oregano lub mieszanką prowansalską. Do nich pasują różnego rodzaju farsze, np. pieczarkowy, mięsny, z kiszonej kapusty, czy choćby twaróg.

Kolorowe naleśniki

Jeśli znudziły nam się tradycyjne naleśniki, a nawet najmłodsi grymaszą na ich widok, warto je urozmaicić! Wystarczy zmienić ich kolor na bardziej atrakcyjny! Oczywiście, nie trzeba posługiwać się barwnikami spożywczymi, ale można sięgnąć po zdrowsze produkty. Co trzeba mieć na uwadze? Choćby ugotowanego i zmiksowanego buraka (otrzymamy kolor bordowy) lub garść szpinaku czy bazylii. Warto wiedzieć, że takie naleśniki są zdrowsze od tradycyjnych. Burak zawiera betaninę, która może obniżać ciśnienie tętnicze krwi, a szpinak to źródło żelaza. Ono z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia anemii.

Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama