Reklama

Na czym smażyć potrawy?

Choć smażenie nie jest zalecaną metodą przygotowania potraw, to czasem nie możemy się bez niego obejść. Kluczem do przygotowania zdrowego posiłku jest dobranie odpowiedniego tłuszczu. Dobry wybór sprawi, że dania będą smaczne, nie będą przypalone i unikniemy wydzielania się trujących substancji. Zatem, na czym smażyć potrawy? Przekonajmy się.

Dlaczego wybór tłuszczu do smażenia jest taki ważny?

Smażenie jest łatwym sposobem na cieplną obróbkę żywności, jednak nie każdy tłuszcz nadaje się do użycia na patelni. Najlepiej wybierać ten, który ma wysoką temperaturę dymienia. To właśnie do nich zaliczają się tzw. oleje rafinowane, a więc: kokosowy i palmowy; ale także smalec. Jednak ze względu na ich kaloryczność oraz obecność nasyconych kwasów tłuszczowych, nie zaleca się spożywania ich w nadmiarze.

A co, jeśli przekroczymy temperaturę dymienia? Oprócz tego, że powstaje bardzo intensywny i nieprzyjemny zapach, tworzą się bardzo szkodliwe tłuszcze trans. Mogą one powodować bardzo przykre dolegliwości żołądkowe, takie jak niestrawność czy zgaga, ale w perspektywie sprzyjać chorobom układu krążenia, m.in. nadciśnieniu i miażdżycy, ale także mogą sprzyjać tworzeniu się chorób nowotworowych.

Reklama

Smażenie na co dzień

Jeśli smażymy na co dzień różne potrawy, takie jak mięso lub warzywa, warto sięgnąć po rafinowane oleje roślinne, wśród nich dominują rzepakowy i słonecznikowy. Mają one umiarkowaną temperaturę dymienia, ale krótkotrwałe smażenie nie powoduje wydzielanie się szkodliwych substancji. Jednak mimo wszystko warto kontrolować temperatury i sprawdzać, czy nad patelnią nie tworzy się dym oraz swąd - w takim wypadku należy zmniejszyć temperaturę pod patelnią.

Istnieją opinie, aby do smażenia nie używać oliwy, ponieważ ona ma niską temperaturę dymienia i lepiej wykorzystać ja do spożywania na surowo. Oczywiście, to racja, ale takie właściwości ma oliwa nierafinowana, która zawiera cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega (to właśnie one mogą zredukować ilość tzw. złego cholesterolu, pomagać w przypadku miażdżycy lub nadciśnienia, a także wspierać pracę układu nerwowego). Jeśli chcemy smażyć na oliwie, należy koniecznie wybrać tę nierafinowaną, która ma zbliżoną do oleju słonecznikowego i rzepakowego temperaturę dymienia.

A co z masłem? Niestety, nie mamy dobrych wieści, ponieważ ze wszystkich tłuszczów to właśnie ono ma niską temperaturę dymienia, co może być bardzo szkodliwe. Ale, czy trzeba z niego całkowicie zrezygnować? Oczywiście, że nie! Wystarczy smażyć na nim produkty, które szybko będą gotowe. Dlatego jajecznica na maśle nie tylko będzie smaczniejsza, ale nie wyrządzi organizmowi większych szkód. Wyjątkiem może być masło klarowane - ono pozbawione jest białek: kazeiny i laktozy, które rozkładają się w niskich temperaturach.

Na czym nie powinno się smażyć?

Wiadome jest, że smażenie nie jest najlepszym sposobem przygotowywania żywności. Jednak tak przyrządzone potrawy od czasu do czasu nie wyrządzą większej szkody organizmowi. Warto wiedzieć, że należy się wystrzegać kilku produktów, które mogą szkodzić zdrowiu. Tutaj na pierwszym miejscu jest tłuszcz używany wielokrotnie (np. zlany do innego naczynia oraz przechowywany) oraz margaryna. W obu przypadkach podczas podgrzewania szybko wydzielają się trujące substancje.

Jak poznać, że tłuszcz nadaje się do smażenia?

Jak poznać, że tłuszcz na patelni ma odpowiednią temperaturę do smażenia? Najlepiej do tego celu użyć termometru, ale w wypadku, gdy go nie posiadamy, warto znać inny, sprawdzony sposób. Wystarczy wysypać na tłuszcz odrobinę bułki tartej: jeśli zaczyna skwierczeć, to znak, że można rozpocząć smażenie.

Dlaczego nie warto smażyć na nierozgrzanej patelni? Ponieważ tłuszcz wsiąknie w potrawę i na koniec będzie ona bardziej kaloryczna, co może przyczynić się do szybszego przybierania na wadze.

ABC zdrowego smażenia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama