Reklama

Kto powinien unikać szczawiu?

Szczaw od dawna jest obecny w polskiej tradycji kulinarnej. Słynna zupa szczawiowa zyskała już status kultowej, a sałatki z tym zielonym dodatkiem wracają do łask, pojawiając się w kartach najmodniejszych restauracji. Roślina słynie również ze swoich leczniczych właściwości, lecz nie każdy powinien uwzględniać ją w diecie. Czy szczaw jest szkodliwy? Kto powinien go unikać? Sprawdź, czy możesz delektować się nim bez obaw.

Reklama

Czy szczaw jest zdrowy?

Sezon na szczaw rozpoczyna się już w maju, najlepiej szukać go na polach i łąkach, które oddalone są od ruchliwych dróg. Jego smakiem można cieszyć się także latem, a jeśli poddamy go odpowiedniej obróbce, uda nam się przechować szczaw w słoikach znacznie dłużej. Warto włączyć go do jadłospisu, ponieważ cechuje się szeregiem korzystnych dla zdrowia właściwości.

Łagodzi dolegliwości na tle układu pokarmowego, używany jest do leczenia kaszlu, przyspiesza gojenie się ran. Jakie witaminy zawiera szczaw? Znaleźć w nim można witaminę A, która jest niezbędna dla prawidłowego widzenia. Informacja przyda się wszystkim osobom, które dużo czasu spędzają przed ekranem komputera. Dzięki obecności witaminy C szczaw wspiera budowanie odporności, co warto wziąć pod uwagę jeszcze przed jesiennym sezonem na infekcje. Witamina B2 wpływa na dobrą kondycję skóry, z kolei B6 ma ogromne znaczenie dla procesów metabolicznych. Ogromnym atutem szczawiu jest zawartość kwasu foliowego, żelaza, magnezu, krzemu i potasu.

Szczaw - przeciwwskazania

Skoro jest tak bogaty w składniki odżywcze, nasuwa się pytanie: czy szczaw może szkodzić? Z pewnością należy zachować umiar w jego spożywaniu. Wszystko przez to, że zawiera dużą ilość kwasu szczawiowego. Wiąże zawarty w pożywieniu wapń, co skutkuje poważnym ograniczeniem przyswajania cennego pierwiastka. W wyniku tego procesu powstaje szczawian wapnia, który może prowadzić do kamieni nerkowych. Nie powinien lądować na talerzach osób, które zmagają się z chorobami nerek, dną moczanową, osteoporozą oraz reumatyzmem.

Jak przygotować szczaw, by nie szkodził?

Szczaw w kuchni może być bardzo wartościowym produktem, ale należy pamiętać o kilku zasadach, by posiłek był nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy i bezpieczny. Nawet jeśli nie cierpimy z powodu wymienionych dolegliwości, do potraw szczawiowych dodawać należy jajka, jogurt, biały ser, śmietanę lub mleko. Pomogą zrównoważyć utratę wapnia.

Dobrze przemyślmy komponowanie rośliny z innymi artykułami. Nie można łączyć jej z produktami, które także są bogate w szczawiany. Z tego względu szczaw i szpinak to kiepska kombinacja. Na jednym talerzu ze szczawiem nie powinny pojawiać się rabarbar, jarmuż, szparagi i botwinka.

Polecamy:

Zupa szczawiowa na osiem sposobów

Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama