Reklama

Kasztany jadalne: Do czego użyć? Jak je przygotować?

Podobno „w Paryżu najlepsze kasztany są na Placu Pigalle”, ale w zaciszu własnej kuchni również można przyrządzić je w popisowy sposób. Bez trudu zamienisz je w wyśmienitą przekąskę na ciepło, którą zaskoczysz swoich domowników i gości. Musisz jednak wiedzieć, że jadalne kasztany nie mają wiele wspólnego z owocami kasztanowca pospolitego, które w naszym kraju są jednym z symboli jesieni. Poznaj podstawowe różnice i dowiedz się, co skrywają jadalne kasztany. Będziesz zaskoczony ich smakiem i właściwościami!

Kasztan jadalny: Co to za roślina?

Jest dużym, rozłożystym i długowiecznym drzewem, które osiąga nawet 30 metrów wysokości. Średnica jego masywnego pnia może dochodzić do 3 metrów. Nie należy utożsamiać go z popularnym w Polsce kasztanowcem zwyczajnym. Przede wszystkim należy do rodziny bukowatych, a warunki do jego rozwoju w naszym kraju nie są najlepsze.

Preferuje ciepły i wilgotny klimat, jaki panuje na południu Europy. Zimowe temperatury poniżej -25°C są dla niego zabójcze. Nad Wisłą jego uprawa nie jest jednak niemożliwa, z drzewem spotkasz się głównie na terenach Pomorza Zachodniego oraz Dolnego Śląska. Pojawienia się owoców można oczekiwać na przełomie października i listopada. Warunkiem jest jednak długie i wilgotne lato.

Reklama

Kasztan jadalny a kasztanowiec zwyczajny: Podstawowe różnice

Wiadomo już, że należą do innych rodzin botanicznych i mają różne wymagania. O ile kasztanowiec zwyczajny to częsty widok w parkach, o tyle kasztan jadalny jest rośliną zdecydowanie bardziej kapryśną. Drzewa różnią się także budową liści. W przypadku kasztana jadalnego są one podłużne, stosunkowo wąskie, skórzaste i błyszczące.

Owocami kasztanowców są, kojarzone zapewne przez wszystkich, kolczaste skorupy, ukrywające brązowe nasiona. Kasztany wykorzystywać można na różne sposoby, przydają się do domowych porządków, ale nie nadają się do jedzenia. Inaczej jest w przypadku orzechów kasztana jadalnego, nazywanych maronami, które spożywać można nawet na surowo. Okrągłe nasiona również są pokryte kolcami, zdarza się, że w jednej okrywie znajdują się nawet trzy sztuki.

Kasztany jadalne: Zastosowanie

Wiele osób może zastanawiać się, jak smakują kasztany. Cechują się delikatnie słodkawym smakiem, a przez mączystą konsystencję bywają porównywane do słodkich ziemniaków. Co ciekawe, nic nie stoi na przeszkodzie, by skosztować ich na surowo, lecz obróbka termiczna uwydatnia ich walory smakowe. Poleca się je piec, ale najwięksi pasjonaci kasztanowych specjałów stawiają także na gotowanie i grillowanie.

Można jeść je jako samodzielną przekąskę lub wykorzystać jako farsz do mięsnych dań. Doskonale sprawdzają się do faszerowania gęsi czy indyka. Przyrządzić z nich można purée, zupę lub dorzucić do warzywnej sałatki. Słodki mus z kasztana stanie się idealnym nadzieniem do deserowych naleśników.

Kasztany można zemleć - w taki sposób powstaje bezglutenowa mąka kasztanowa, którą doceniają osoby zmagające się z celiakią. Sprawdza się jako składnik deserów i pieczywa. Dzięki niej nie trzeba rezygnować z ulubionych dań mącznych, w tym racuchów i gofrów.

Jak upiec kasztany? Instrukcja obsługi

Na ulicach wielu europejskich miast można spotkać się ze sprzedawanymi na ciepło kasztanami. Są rarytasem nie tylko we Francji, ale także we Włoszech. Równie wyśmienity przysmak możesz przygotować we własnym domu. Jak przyrządzić kasztany do jedzenia?

Wspomniane zostało, że najlepiej smakują pieczone. Jednak przed włożeniem do piekarnika, warto zanurzyć je w zimnej wodzie z odrobiną soli i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłącz kuchenkę i odcedź kasztany. Na każdym wykonaj nacięcie w kształcie krzyżyka. Bez tej czynności w piekarniku mogłyby... wybuchnąć! Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 30 minut. Po takiej obróbce obranie ich ze skóry nie będzie stanowiło problemu, a jadalne kasztany oczarują cię przyjemnie słodkim i orzechowym smakiem.

Właściwości kasztanów jadalnych

Spożywano je już w starożytności jako remedium na rozmaite dolegliwości. Uwagę na jadalne kasztany zwróciła także św. Hildegarda z Bingen, słynna uzdrowicielka. Zalecała ich spożywanie jako sposób na problemy z trzustką, wątrobą oraz silne bóle głowy i kłopoty z koncentracją.

Współcześnie wiadomo, że było w tym dużo racji. Jadalne kasztany są skarbnicą witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B3 i B6), które są nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ich niedobory wpływają na wszystko: od pogorszenia się stanu włosów, skóry i paznokci, aż do kłopotów związanych z procesami metabolicznymi. Ten typowo jesienny smakołyk zawiera witaminy A oraz C, które sprzyjają układowi immunologicznemu, więc w sezonie jesienno-zimowym nie powinno brakować ich na talerzach.

W kasztanach kryją się zdrowe tłuszcze nienasycone, a także potas, magnez, żelazo, cynk, fosfor i żelazo. Taka kombinacja dobroczynnych substancji wpływa na dobry stan naczyń krwionośnych oraz obniżanie ciśnienia tętniczego. 

Polecamy:

Przepis na muffiny z kasztanów

Jesienne specjały: Dyniowe latte

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama