Reklama

Kaszanka na grilla: Jak przygotować?

Kiedy temperatury są dla nas łaskawsze, częściej przesiadujemy na łonie natury. Wtedy też czas płynie przyjemniej, kiedy rozpalimy grilla i przyrządzimy różne rarytasy. Jeśli poczciwa kiełbasa nam się znudziła, a na marynowanie mięsa nie mieliśmy czasu, można sięgnąć po łatwe danie instant. Kaszanka, bo o niej mowa, nie wszystkim przypada do gustu, ale zrobiona na grillu może odczarować niepochlebne o niej opinie. Jeśli ktoś lubi okazjonalne zjeść kaszankę, a nie zawsze wie, jak ją przygotować, służymy pomocą. Jak zrobić kaszankę na grilla? Sprawdźmy.

Czy kaszanka nadaje się na grilla?

Kaszanka nie wśród wszystkich cieszy się nieposzlakowaną opinią, ze względu na proces jej wytwarzania nie każdemu jawie się apetycznie. Niemniej jednak wiele osób przepada za tym wyrobem wędliniarskim i ostrzy sobie zęby na samą myśl jej zjedzenia. Jak przyrządzić kaszankę? Najczęściej - ze względu na swoją strukturę - ląduje na patelni lub w piekarniku, ale sposobów jej przyrządzenia jest o wiele więcej. Jeśli mamy okazję na rozpalenie grilla, a smak kaszanki jest w danym momencie bardzo pożądany, to wrzucenie jej na ruszt wcale nie jest takim złym pomysłem.

Reklama

Jak przyrządzić kaszankę na grillu?

Kaszankę na grilla można przyrządzić na co najmniej dwa sposoby: wszystko zależy od tego, jakie mamy osobiste preferencje. Pierwsza z nich zakłada, aby przed grillowaniem wędlinę dokładnie ściągnąć skórkę, a druga jest wersją dla leniwych - kaszankę można pozostawić w jelitku. Niezależnie od tego, którą metodę obierzemy, potrzebny będzie nam albo arkusz folii aluminiowej, albo tacka (ta druga będzie idealna w przypadku grillowania kaszanki w całości).

Oczywiście, kaszankę można także spróbować grillować bezpośrednio na ruszcie, jednak wtedy trzeba wykazać się uwagą, ponieważ osłonka może pod wpływem ciepłą pęknąć i zawartość wędliny wypadnie na rozżarzony węgiel.

Z czym grillować kaszankę?

Kaszanka z grilla może być podawana sauté albo z różnymi dodatkami. Co z nią współgra? Klasycznie: biała cebula, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do kaszanki kwaśne jabłko.

Jak grillować kaszankę? Wystarczy wyłożyć ją na folię aluminiową i dodać albo pokrojoną cebulę lub owoc, a następnie zawinąć i ustawić na ruszcie. Po kwadransie kaszanka z grilla będzie gotowa! 

Jeśli mamy okazję do wzbogacenia smaku, można dodać przyprawy: trochę pieprzu oraz majeranku, które dodadzą naszej kaszance wykwintnego charakteru.

Polecamy także:

Kiedy solić ziemniaki?

Czy parówki są zdrowe, czyli wszystko o popularnej przekąsce. Poznaj przepis na jej domową wersję!

Jak sprawdzić, czy w mące są robaki? Nie zdajesz sobie sprawy, ile gatunków może się w niej znaleźć


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kaszanka czy zdrowa | kaszanka na grilla

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama