Reklama

Jakich błędów unikać podczas mrożenia grzybów?

Mrożenie grzybów to kapitalny sposób na zachowanie ich w dobrym stanie przez długi czas. Grzybobranie było wyjątkowo udane i trudno jest zużyć cały zapas w ciągu kilku najbliższych dni? Zatem sprawdź, jak mrozić grzyby. To nieprawda, że pod wpływem tego zabiegu tracą swój smak i stają się gumowate. Kluczowe jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad, dzięki którym mrożenie pójdzie jak z płatka.

Jakie grzyby nadają się do mrożenia?

Podstawową zasadą podczas przygotowania skarbów lasu do mrożenia jest to, że należy je dokładnie przejrzeć. Najlepiej nadają się młode i jędrne okazy. Jeśli zauważysz na grzybie jakiekolwiek uszkodzenia, naloty czy ślady pleśni, od razu go odłóż. Poprzez odchylenie lub całkowicie odcięcie kapelusza sprawdzić trzeba, czy grzyb nie jest robaczywy.

Czas poznać gatunki, które najlepiej znoszą działanie niskiej temperatury. Wśród grzybów mrożonych mogą znaleźć się: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki i kanie. Mrozić warto również kurki i rydze, jednak wymagają one dodatkowej obróbki, by nie stały się gorzkie.

Reklama

Jak mrozić grzyby krok po kroku?

Niezależnie od tego, do czego chcesz wykorzystać grzyby, początek pracy w kuchni zawsze jest taki sam. Po sprawdzeniu ich stanu i świeżości konieczne jest dokładne oczyszczenie z piasku, ziemi i innych zanieczyszczeń. Najlepiej używać do tego niewielkiego nożyka, pędzelka lub szczoteczki. Jeśli konieczne będzie płukanie grzybów, zwróć uwagę na to, by nie namaczać ich długo. Bardzo dobrze chłoną wodę, przez co stają się gumowate, a ich smak się pogarsza. Przed mrożeniem trzeba zadbać o ty, by dokładnie je wysuszyć, układając na ręczniku papierowym lub wystawiając na słońce.

Niewielkie grzyby możesz zostawić w całości, ewentualnie podzielić na pół. Większe okazy poleca się pokroić w plasterki, ewentualnie w kostkę - wszystko zależy do tego, do czego będziesz chciał je potem wykorzystać.

Suche grzyby ułóż luźno na tacce. Nie powinny się ze sobą stykać, dzięki czemu uda się zamrozić je bez efektu sklejania się grzybów. Gdy będą już zamrożone, przełóż je do woreczków strunowych, opisz datą mrożenia i nazwą konkretnego gatunku. Polecamy pakować je w porcje, które będzie można zużyć od razu. Raz rozmrożonych grzybów nie można zamrażać ponownie.

Jak mrozić kurki i rydze?

Wspomniane zostało, że te dwa gatunki wymagają specjalnego traktowania. Spokojnie, ich przygotowanie do mrożenia nadal nie będzie skomplikowane. Obowiązkowo trzeba je obgotować przez 5-10 minut lub blanszować. To najprostsza odpowiedź na pytanie, jak mrozić grzyby, żeby nie straciły smaku.

Jak długo przechowywać mrożone grzyby?

Do jedzenia będą nadawać się przez pół roku. Warto wiedzieć, że ich wcześniejsza obróbka pozwoli wydłużyć ten czas nawet o kolejne sześć miesięcy. Gotowanie lub krótkie podsmażenie możesz więc stosować nie tylko w przypadku kurek i rydzów.

Jak rozmrażać grzyby?

W ich przypadku rozmrażanie tak właściwie nie jest ani konieczne, ani polecane. Grzyby wystarczy wyjąć z zamrażalnika i wrzucić do gotującej się potrawy, np. sosu, zupy lub farszu do pierogów czy naleśników. Pozostawienie ich poza warunkami chłodniczymi przez dłuższy czas sprawi, że stracą swoją chrupką strukturę.

Polecamy:

Siedzuń sosnowy: Najlepsze przepisy

Zbieranie grzybów: Wszystko, co powinieneś o tym wiedzieć

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama