Reklama

Jak zrobić zupę szczawiową?

Zupa szczawiowa to jedna z klasycznych potraw, którą wielu z nas wspomina z sentymentem z wakacyjnych wizyt u babci. Taka potrawa to także idealna propozycja letniego obiadu: nie tylko jest treściwa, ale nawadnia i charakteryzuje się wieloma walorami zdrowotnymi. Niestety, zupa szczawiowa – choć może korzystnie działać na organizm – nie może być spożywana w nadmiarze, a niektóre osoby powinny jej unikać. Zatem, jak zrobić zupę szczawiową? Co trzeba o niej wiedzieć?

Co trzeba wiedzieć o szczawiu?

Szczaw jest niepozorną rośliną z rodziny rdestowatych, która porasta - w warunkach naturalnych - wiele miejsc w naszym kraju. Sezon na ten rarytas trwa dość długo: pierwsze liście pojawiają się w maju, ale można go spotkać również w lipcu i sierpniu. Szczaw, bardzo w Polsce popularny, zawiera sporo cennych substancji. Jakich na przykład? To źródło witaminy C (pomaga odtruć organizm i wzmocnić naczynia krwionośne) oraz A (korzystnie działa na skórę i wzrok), a także żelaza (wzmacnia krew i zapobiega anemii) oraz potasu (poprawia funkcjonowanie serca).

Jak zrobić zupę szczawiową?

Przygotowanie zupy szczawiowej nie jest trudne. Wystarczy dorodny pęczek szczawiu, włoszczyzna oraz przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie oraz woda. Na początku należy przygotować jarzynowy wywar, dlatego włoszczyznę należy obrać, pokroić na plasterki bądź w kostkę i dodać do garnka. Całość podsmażyć na niewielkiej ilości masła, a następnie zalać wodą. Kiedy warzywa będą miękkie, należy dodać posiekany szczaw (wcześniej dokładnie umyty i pozbawiony łodyżek). Zupę warto jeszcze pogotować przez kwadrans na małym ogniu i przyprawić ulubionymi przyprawami.

Jak podawać zupę szczawiową?

Zupa szczawiowa jest specyficznym daniem. Warto ją zabielić niewielką ilością śmietany, ale jeśli chcemy uzyskać nieco bardziej dietetyczne danie, można zastąpić ją odrobiną mleka lub jogurtem naturalnym. Oczywiście, zupa szczawiowa tradycyjnie była serwowana z jajkiem ugotowanym na twardo przekrojonym na połówki. Ale czy ktoś zastanawiał się, dlaczego zupa szczawiowa powinna zawierać nabiał?

Szkodliwość zupy szczawiowej

Choć szczaw wykazuje się wieloma walorami zdrowotnymi, to zupę przygotowaną z kwaskowatych liści nie powinno zajadać się na co dzień. Wszystko przez to, że zawiera kwas szczawiowy, który może sprzyjać powstawanie kamieni nerkowych, co powoduje kamicę (kamień blokujący moczowód powoduje bardzo ostry i długo utrzymujący się ból). Dlatego działanie mleka, jajek czy śmietany sprawia, że zostaje zneutralizowany w pewnym stopniu kwas szczawiowy.

Jednak należy pamiętać, że osoby, które cierpią z powodu dolegliwości z układem moczowym, a także z osteoporozą, powinny całkowicie zrezygnować z jedzenia zupy szczawiowej.

Zobacz też:

Kto powinien unikać szczawiu?

5 niezwykłych właściwości szczawiu

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama