Reklama

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Wątróbka to bogate źródło wartości odżywczych, dlatego warto włączyć ją do diety. Znajdziemy w niej sporo żelaza, witaminy A czy B12 oraz wiele innych cennych składników. Nie każdy przepada za wątróbką, zwłaszcza że długo smażona lub duszona staje się zbyt twarda. Wystarczy jednak przyrządzić ją w odpowiedni sposób, aby była soczysta i delikatna w smaku. W polskiej tradycji uznaniem cieszy się wątróbka z cebulą – niezwykle smaczne i aromatyczne danie. Jak je przyrządzić?

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Wiele osób uważa, że podroby zwierzęce to resztki, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Tymczasem warto wiedzieć, że wątróbka jest skarbnicą witamin i minerałów, a do tego ma niewiele kalorii (120-140 kcal na 100 g). Warto wiedzieć, że wątróbka wieprzowa jest chudsza od drobiowej - ma 4,5 g tłuszczu, natomiast z kurczaka 6,5 g, w tym zły cholesterol LDL. W tym produkcie znajduje się sporo łatwo przyswajalnego białka, które przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt. Wątróbka zawiera też duże ilości witaminy A odpowiedzialnej za dobre widzenie. Po ten produkt warto też sięgać ze względu na wysoką zawartość żelaza i witaminy B12 - substancji, które biorą udział w produkcji krwinek i zapobiegają anemii.

Jak przygotować wątróbkę?

Nie każdemu podchodzi gorzkawy smak wątróbki, a do tego jej długie smażenie, że staje się zbyt twarda. Dlatego wiele osób rezygnuje z przyrządzania tego smakołyku. Warto więc poznać sprawdzone triki, dzięki którym wątróbka po usmażeniu będzie miękka, delikatna w smaku i aromatyczna.

Ważne jest, by oczyścić wątróbkę z żyłek, widocznych naczyń krwionośnych i błon. Następnie kroimy ją w plastry centymetrowej grubości i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na dwie godziny. Dzięki temu wątróbka straci swój gorzki smak, a jej zapach stanie się delikatny. Po tym czasie wyjmujemy wątróbkę z mleka i dokładnie odsączamy papierowym ręcznikiem, by uniknąć pryskania podczas smażenia. Do talerza wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kawałki wątróbki. Strząsamy nadmiar mąki i odkładamy kawałki na deskę.

Jak smażyć wątróbkę z cebulą?

Na patelni rozgrzewamy olej (np. rzepakowy), a gdy tłuszcz jest już mocno rozgrzany, kładziemy plastry wątróbki i smażymy przez 30-60 sekund z każdej strony. Tyle wystarczy, by kawałki stały się rumiane i pozostały miękkie. Dłuższe smażenie może spowodować, że wątróbka będzie twarda.

Na osobnej patelni należy zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy ją przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Usmażoną wątróbkę przekładamy na talerz, dodajemy cebulę i przyprawiamy solą i pierzem. Ważne, by nie dodawać soli do wątróbki przed smażeniem, gdyż ta zrobi się twarda i łykowata! Wątróbkę najlepiej podawać z ziemniaczkami lub pszennym chlebem i kiszonymi ogórkami. Smacznego!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama