Reklama

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Kojarzy się z mdłą, zieloną papką i był zmorą dzieciństwa wielu z nas - szpinak, bo o nim mowa - to jedno z najbardziej kontrowersyjnych warzyw. Choć słynie z dużej wartości odżywczej, niejeden smakosz wciąż nie może się do niego przekonać. Dla przełamania pierwszych lodów podpowiadamy, jak zrobić szpinak w sosie śmietanowym. Wystarczy kilka dodatków, by zamienił się w danie, o którego dokładkę twoi bliscy poproszą z dużym apetytem. Szpinak podaj do obiadu i jako samodzielny przysmak.

Reklama

Szpinak mrożony czy świeży? Jaki wybierać?

Fani świeżego szpinaku z lokalnych upraw cieszą się jego obecnością na straganach i w warzywniakach od początku wiosny aż do jesieni. Świetnie pasuje do sałatek i modnych smoothies, ale wybornie smakuje też świeży szpinak duszony, podawany na gorąco. Przed przyrządzeniem szpinak wymaga jedynie opłukania chłodną wodą i usunięcia twardych łodyg.

By móc cieszyć się smakiem warzywa przez cały rok, nawet w środku ponurej zimy, dobrze jest sięgnąć po produkt mrożony. Trzeba jednak przygotować się na to, że jest on bardziej rozdrobniony, więc potrawa będzie wyglądać odrobinę inaczej. Ten wariant sprawdza się doskonale w daniach takich jak makaron ze szpinakiem, lasagne albo naleśniki.



Jak przyrządzić świeży szpinak ze śmietaną?

Ilość składników dopasuj do liczby osób, które masz zamiar uraczyć szpinakiem ze śmietaną. Planując posiłek dla dwojga, zaopatrz się w co najmniej 400 g świeżego szpinaku. Weź pod uwagę, że szpinak podczas obróbki termicznej zmniejszy swoją objętość. Usuń twarde ogonki, liście dokładnie umyj i przełóż na sito.

W międzyczasie wyjmij duży garnek i zagotuj w nim wodę. Dodaj odrobinę soli. Czas na blanszowanie szpinaku: sito z zielonymi liśćmi zanurz we wrzątku na pół minuty. Od razu po wyjęciu potraktuj je lodowatą wodą. Dzięki temu szpinak zachowa jędrność oraz intensywnie zielony kolor. Odciśnięte z nadmiaru płynu liście możesz porwać na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne.

Magda Gessler napisała autobiografię! Opowiedziała o szczegółach


Na patelni rozgrzej mało i smaż na nim przez kilka minut drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Gdy poczujesz ich przyjemny aromat, dodaj szpinak. Często mieszając, smaż całość przez kilka minut. Szpinak na patelni już prawie gotowy, czas na jego ukoronowanie. Jaka śmietana do szpinaku pasuje najlepiej? Wybierz kwaśną śmietanę 18%.

Dla dodatkowych walorów smakowych, dorzuć odrobinę gałki muszkatołowej i świeżo mielonego pieprzu. Duś wszystko przez 5 minut i gotowe!

Szpinak na obiad - apetyczne dodatki

Może być uzupełnieniem dania głównego albo stanowić podstawę potrawy. Szpinakowy obiad, lunch do pracy, a może kolacja? Niezależnie od pory dnia, warto mieć pod ręką dodatki, które wzbogacą smak szpinaku ze śmietaną.
Pokruszony ser feta nada całości wyrazu. Trzeba pamiętać, by wtedy nadmiernie nie dosalać szpinaku podczas gotowania. Zwieńczenie dania parmezanem też jest trafionym pomysłem. Nie miej oporów przed łączeniem go z serami pleśniowymi. Gdy mowa i przyprawach, nie ograniczaj się wyłącznie do pieprzu i soli. Szpinak duszony z czosnkiem można doprawić odrobiną imbiru. Nie należy jednak przesadzać z ilością, by nie zdominował smaku pozostałych składników. Chili lub kurkuma na talerzu ze szpinakiem również są mile widziane.


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama