Reklama

Jak zrobić sos żurawinowy? Do czego pasuje?

Sos z żurawiny to pyszny dodatek do różnorodnych dań wytrawnych, który nada im szlachetności. Prezentuje się na talerzach niezwykle zachęcająco, zamieniając nawet proste potrawy w wyjątkowo szykowny specjał. Jak zrobić sos z żurawiny? Do podstawowej wersji wystarczą tylko trzy składniki! Masz ochotę na urozmaicenie? Bez obaw, w naszym poradniku znajdziesz dodatki, dzięki którym twoje danie będzie smakowało jeszcze lepiej.

Żurawina do sosu: Świeża czy suszona?

Owoc uznawany jest za naturalne remedium na problemy z pęcherzem moczowym. Wszystko przez antybakteryjne właściwości żurawiny. Dodatkowo pomaga obniżać poziom złego cholesterolu i usuwać z organizmu toksyny. Choć obróbka, jakiej żurawina jest poddawana podczas pracy nad sosem, zmniejsza jej walory lecznicze, o tym drobnym owocu warto pamiętać w trakcie planowania codziennych posiłków.

Charakteryzuje się cierpkim smakiem, jednak jej pieczenie, podsmażanie lub gotowanie sprawiają, że staje się dużo bardziej przystępna. Podobnie jest z suszeniem. Do zrobienia sosu żurawinowego użyć można owoców zarówno świeżych, jak i suszonych. W drugim przypadku trzeba jednak pamiętać o tym, by żurawinę wcześniej namoczyć w wodzie przez kilka godzin.

Reklama

Sos żurawinowy: Przepis

Do przygotowania sosu z czterech szklanek żurawiny potrzebujemy jednej szklanki cukru i jednej szklanki wody. Cukier i wodę umieszczamy w garnku, podgrzewamy. Następnie mieszamy często do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do tak przygotowanego syropu wrzucamy żurawinę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, następnie odstawiamy z kuchenki. Gdy wystygnie, przenosimy naczynie do lodówki - dzięki temu sos jeszcze bardziej zgęstnieje.

Dla urozmaicenia: Opanowanie podstawowego przepisu na sos żurawinowy zapewne nikomu nie sprawi problemów. By wzbogacić jego smak, warto dodać garść rodzynek, starte jabłko, odrobinę skórki pomarańczowej, sok z cytryny lub łyżeczkę cynamonu. Do gotowania  żurawiny, zamiast wody, użyć można soku pomarańczowego. Dodatek czerwonego wina lub porto zadowoli najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych.

Do czego pasuje sos żurawinowy?

Znawcom kultury kulinarnej Stanów Zjednoczonych dodatek zapewne przywołuje na myśl uroczysty obiad z okazji Święta Dziękczynienia. Zgadza się, sos żurawinowy do indyka pasuje pierwszorzędnie, ale nie jest to jedyne danie, z którym stworzy udaną kompozycję. Zatem, do czego jeszcze go serwować?

Żurawina do mięsa: Wybitnie smakuje także z kaczką i gęsiną, a takim zestawem zachwycimy gości podczas świętowania ważnych okazji. Świąteczny obiad, a może elegancka kolacja w strojach wieczorowych? To nie pora na nudne dania!

Sos żurawinowy do pasztetu: Oto przysmak, który jest nierozerwalnie związany z polskimi zwyczajami kulinarnymi. W pasztecie zazwyczaj mieszamy kilka rodzajów mięs, a dodatek żurawiny sprawia, że półmisek  wygląda jak danie z najlepszej restauracji.

Sos żurawinowy do sera: Zapewne każdy, kto choć raz był w górach lub na dowolnym jarmarku świątecznym, zauważył stoiska, w których można raczyć się grillowanym oscypkiem z dodatkiem apetycznego sosu. Pasować będzie także do serów pleśniowych, zwłaszcza camemberta.

Sałatka z sosem żurawinowym: Wykwintny dressing pasuje do świeżych warzyw, idealnie łącząc je w całość. Pokreśli smak dowolnej kompozycji, ale jeśli w danym momencie brakuje konkretnego pomysłu, w salaterce połączmy roszponkę, rukolę lub świeże liście szpinaku z cykorią, papryką, ogórkiem i czerwoną cebulą. Palce lizać!

Polecamy:

Jaki ser wybrać na sernik, żeby był puszysty i pyszny?

Sałatka Waldorf

Foie gras to luksusowy, acz nieetyczny przysmak. Oto dlaczego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama