Reklama

Jak zrobić sos ze świeżych grzybów?

W Polsce trwa w najlepsze sezon na grzyby, więc warto go wykorzystać. Z tych skarbów leśnych można przygotować wiele smacznych i aromatycznych dań. My polecamy zrobić pyszny sos ze świeżych grzybów, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis na sos grzybowy jest niezwykle prosty, więc nikt nie będzie miał trudności z jego przygotowaniem. Taki dodatek doskonale będzie pasował do dań mięsnych, ziemniaków, kaszy czy placków ziemniaczanych. Jak zrobić sos ze świeżych grzybów?

Jakie grzyby na sos grzybowy?

Sos ze świeżych grzybów to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które robi furorę w sezonie grzybowym. Do jego wykonania można wykorzystać większość grzybów - zwłaszcza te dostępne w lasach. Gatunek grzybów najlepiej wybrać według preferencji smakowych i dostępności. Szczególnie warto sięgnąć po podgrzybki, ale równie dobrze będzie smakować sos z prawdziwków, borowików, maślaków, kozaków czy kurek. Należy pamiętać, że świeże grzyby nie powinny być moczone w wodzie, gdyż chłoną wodę jak gąbka. Kapelusze i spodnie części grzybów blaszkowych można czyścić wilgotną szmatka lub pędzelkiem. Lepiej też nie obierać trzpienia, gdyż traci się wtedy dużo smaku. Wystarczy zeskrobać ewentualny piach.

Reklama

Jak przygotować sos ze świeżych grzybów?

Składniki:

  • 400 g świeżych grzybów
  • Szklanka wody lub bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki śmietany
  • 2-3 liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki

Sos ze świeżych grzybów - przygotowanie

1. Grzyby należy oczyścić i pokroić na pożądanej wielkości kawałki, najlepiej w plasterki. Cebulę natomiast kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce dla lepszej konsystencji sosu.

2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.

3. Gdy cebula będzie gotowa, dodajemy grzyby i podsmażamy je około 5 minut na większej mocy palnika. Następnie podlewamy grzyby wodą lub bulionem, zmniejszamy moc palnika i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

4. Gdy grzyby będą miękkie, zaprawiamy sos śmietaną, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki. Sos można wyłączyć lub gotować jeszcze przez trzy minuty, by był gęstszy.

Z czym podawać sos grzybowy?

Sos ze świeżych grzybów najlepiej podawać od razu. Świetnie smakuje w połączeniu z makaronem, daniami mięsnymi, ziemniaczkami, kaszą czy ryżem. Idealnie pasuje również do placków ziemniaczanych lub klusek śląskich. 

Zobacz także:

Jak zrobić grzyby w zalewie octowo-miodowej?

Jak przyrządzać grzyby?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama