Reklama

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Kiedy jesteśmy tak pochłonięci zawodowymi obowiązkami, że nie mamy czasu na przygotowanie obiadu, często sięgamy po produkty gotowe. Choć spożywanie ich od czasu do czasu nie wyrządzi wielkiej szkody w organizmie, to na dłuższą metę mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. Przede wszystkim dlatego, że nafaszerowane są konserwantami i sztucznymi dodatkami, które mogą zrujnować jelita, odporność, a także powodować alergię i przyczynić się do powstania nadwagi i otyłości. Dlatego warto jednak przygotować np. sos słodko-kwaśny, który jest łatwy i nie tak czasochłonny, jak może się wydawać.

Do czego nadaje się sos słodko-kwaśny?

Sos słodko-kwaśny jest doskonale znany wszystkim tym, którzy lubują się w kuchni azjatyckiej. Poza tym za sprawą producentów żywności trafił na sklepowe półki i cieszy się niezmienną popularnością. Sos słodko-kwaśny może być dodatkiem zarówno do ryżu, a także towarzyszyć, np. podsmażonemu kawałkowi piersi z kurczaka. Choć wydawać by się mogło, że jego przygotowanie jest czasochłonne, to tak naprawdę wystarczy tylko obranie i pokrojenie kilku składników, które przeważnie są łatwo dostępne i bez problemu można je kupić w sklepie.

Potrzebne składniki

Aby przygotować sos słodko-kwaśny potrzebne będą warzywa, takie jak: marchew (dwie sztuki), cebula (jedna duża), papryka, ząbek czosnku, a także kilkucentymetrowy kawałek imbiru. Poza tym warto przygotować sok z cytryny lub pomarańczy, puszkę ananasa z zalewą (będzie potrzebna), przecier pomidorowy lub pomidory w puszce oraz cukier, sól i pieprz do smaku, a także łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie

Warzywa należy obrać ze skórki. Marchew pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej paseczki), cebulę i paprykę w tzw. piórka, a czosnek i imbir posiekać lub zmiażdżyć w prasce. Na dużej patelni należy wlać olej i podsmażyć przez pięć minut warzywa, a następnie dodać przecier lub pomidory i dusić do momentu, aż całość będzie miękka. Następnie wystarczy dolać sok z cytryny lub pomarańczy, zalewę z ananasa oraz kawałki owocu (plastry warto pokroić w kostkę) i całość gotować przez kilka chwil, aż nadmiar płynu się zredukuje. Na koniec sos wystarczy doprawić do smaku. Jeśli jest zbyt rzadki, wystarczy go zagęścić mąką ziemniaczaną (wcześniej warto ją rozpuścić w odrobinie wody i dokładnie wymieszać tak, aby nie powstały grudki).

Gotowy sos słodko-kwaśny może być podawany z ugotowanym na sypko ryżem i połączony z podsmażonym drobiem, np. piersią z kurczaka. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby towarzyszył makaronowi, jednak do niego najbardziej pasuje ryżowy albo sojowy.


Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama