Reklama

Jak zrobić pesto z cukinii?

Pesto do klasyczny sos pochodzący z Włoch, który przebojem wkroczył nawet do naszych polskich kuchni. Serwuje się go do makaronów, ale świetnie komponuje się także ze świeżym i chrupiącym pieczywem, a także z mięsami lub innymi, imprezowymi przekąskami. Tradycyjne pesto produkowane jest z bazylii lub suszonych na słońcu pomidorów, z dodatkiem orzeszków piniowych oraz włoskich serów. Jeśli jesteśmy miłośnikami włoskich dań, ale chcemy tchnąć życie do naszych potraw, można wykonać polski odpowiednik tego wspaniałego sosu. Bazą do przygotowania pesto może być cukinia, która jest jednym z najpopularniejszych nad Wisłą warzyw. Zatem, jak zrobić pesto z cukinii? Sprawdźmy.

Reklama

Pesto z cukinii. Składniki

Przygotowanie pesto z cukinii nie jest trudne i w łatwy sposób można stworzyć lekki i pyszny obiad dla całej rodziny. Będziemy potrzebowali:

- dwóch średnich cukinii
- dwóch/trzech ząbków czosnki
- garść orzechów (może być mieszanka pinii, włoskich migdałów lub ziemnych) albo białego sezamu
- trzy łyżki oliwy
- ok. 100 gramów sera (najlepiej parmezanu lub grana padano)
- sól i pieprz
- sok z cytryny

Pesto z cukinii: Przygotowanie

Przygotowanie pesto należy zacząć od umycia cukinii. Jeśli warzywo jest przerośnięte, należy wcześniej je obrać z twardej skórki i usunąć nasiona. Następnie pokroić w plastry lub kostkę, przełożyć do miski, zasypać odrobiną soli i odstawić do momentu puszczenia wody. Po kilkunastu minutach wystarczy cukinię odsączyć, a następnie dodać ją zmielić wraz z czosnkiem i serem. Do papki warzywnej dodać orzechy lub sezam i zmielić jeszcze przez chwilę do momentu, aż składniki połączą się z cukinią, ale będą wyraźnie wyczuwalne. Na koniec dodajemy przyprawy oraz oliwę, a na koniec wszystko wzbogacamy cytryną do smaku. W ten prosty sposób przygotowaliśmy łatwe i szybkie pesto!

Podawanie pesto z cukinii

Pesto z cukinii podawać od razu z makaronem: albo klasycznym spaghetti, ale można tak naprawdę dodać taki, jaki nam najbardziej odpowiada. Pesto z cukinii może być również dodatkiem do świeżego pieczywa lub słonych zakąsek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać je do kanapek albo serwować z naszymi tradycyjnymi daniami: kopytkami lub kluskami. 

Jednak warto pamiętać, aby pesto nie podgrzewać - najlepiej, aby było spożywane w temperaturze pokojowej lub było serwowane z gorącym makaronem czy innymi dodatkami.

Jeśli nie udało nam się zjeść całego pesto z cukinii naraz, możne je przechowywać w słoiczku w lodówce. Jego trwałość można przedłużyć, gdy po umieszczeniu w szklanym pojemniczku na jego wierzchu naleje się solidną porcję oliwy (tak, aby ją całkowicie zakryć) - to zapobiegnie pleśnieniu w upalne dni.

Pesto z cukinii: Baw się smakiem!

Pesto z cukinii samo w sobie jest pyszne, ale może modyfikować przepis tak, aby wydobyć z niego feerię smaku. Cukinię przed blendowaniem można zapiec w piekarniku albo zgrillować na patelni. To sprawi, że - z pozoru mdła cukinia - uzyska ciekawy i wyrazisty aromat. Także nic nie stoi na przeszkodzie, aby podprażyć na suchej patelni, ale w taki sposób, żeby ich nie przypalić.
Jeśli tęsknimy za włoskimi smakami, do pesto z cukinii można dodać także małą garść bazylii, która świetnie komponuje się z cukinią i orzechami.

Zobacz także:

Papryka do słoików - najlepsze pomysły na przetwory z papryki
Na czym polega dieta ketogeniczna?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama