Reklama

Jak zrobić olej z chilli?

Olej z chilli to idealny dodatek do potraw dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki. Jednak to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale też produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych. Papryczki chilli świetnie podkręcają metabolizm i pomagają schudnąć, obniżają poziom cholesterolu oraz wspierają organizm w walce z infekcją i przeziębieniem. Działają też przeciwzapalnie i przeciwbólowo, dlatego olej z chilli sprawdzi się w przypadku bólu stawów. Na co jeszcze może pomóc? Jak go przygotować?

Dlaczego warto stosować olej z chilli?

Jeśli jesteś miłośnikiem ostrych i pikantnych dań, przygotuj aromatyczny olej z chilli i ciesz się jego licznymi właściwościami. Sprawdzi się nie tylko jako przyprawa, olej do smażenia czy podstawa do marynat i sosów. Produkt wykazuje również działanie prozdrowotne, dlatego może pomóc na wiele dolegliwości. Zawarta w papryczkach chilli kapsaicyna, która odpowiada za ich ostry smak, podnosi temperaturę ciała i wydziela do układu krwionośnego adrenalinę. Przyspiesza dzięki temu metabolizm i spalanie tłuszczu, może więc wspomóc proces odchudzania.

Papryczki chilli wykazują też działanie bakteriobójcze, dzięki czemu mogą stanowić pomoc w zwalczaniu wrzodów żołądka. Mają również zbawienny wpływ na układ krążenia. Kapsaicyna obniża poziom cholesterolu, zapobiegają agregacji płytek krwi i oczyszcza naczynia krwionośne ze skrzepów. Po olej z chilli warto sięgać także w czasie grypy i infekcji, gdyż rewelacyjnie rozgrzewa, wspomaga wydalanie śluzu i likwiduje opuchliznę błon śluzowych. Produkt można też stosować zewnętrznie na ból stawów ze względu na jego działanie przeciwzapalne.  

Jak zrobić olej z chilli?

Aby przygotować olej z chilli, potrzebujesz dwie papryczki, 300 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek oraz cztery ząbki czosnku. Należy odciąć końcówki papryczek i drobno je pokroić. Odrobinę oleju podgrzej i dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Gdy poczujesz aromat, dodaj papryczki chilli i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Olej powinien być gorący, jednak warzywa nie mogą się w nim smażyć. Mają tylko pod wpływem ciepła uwolnić swoje aromaty. Po ich przestudzeniu należy zalać je resztą oleju i przelać do suchego naczynia. Na koniec szczelnie je zamknij i odstaw na co najmniej siedem dni. Po tym czasie olej będzie nadawał się do spożycia.

Zastosowania oleju z chilli

Olej z chilli to aromatyczna i pikantna przyprawa, którą można dodawać do zup, chleba, sosów czy marynat. Świetnie sprawdzi się też jako dressing do sałatek czy po prostu jako olej do smażenia. Jego niezwykłe właściwości sprawiają, że warto go mieć w swojej kuchni.

Sprawdź najnowsze promocje i korzystaj z listy zakupowej ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama