Reklama

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?

Lipiec to czas, kiedy wreszcie na targach pojawiają się długo wyczekiwane ogórki gruntowe. Ich smak można zamykać w słoikach na wiele miesięcy poprzez kiszenie. Nic jednak nie stanowi tak udanego powitania lata, jak chrupiące ogórki małosolne. To sezonowa przekąska, której nie można się doczekać, dlatego przedstawiamy przepis na ogórki małosolne na szybko - gotowe do spożycia będą już po 24 godzinach. Jak to możliwe? Idealnym rozwiązaniem dla niecierpliwych jest zrobienie ogórków małosolnych na sucho. Bez zalewy, bez słoików, bez bałaganu, za to z wybornym smakiem!

Reklama

Ogórki małosolne bez wody - skąd się wzięły?

Za pomysłodawców przygotowywania ogórków małosolnych w woreczku uznaje się rosyjskich kucharzy. Pierwsze tego rodzaju receptury miały pojawić się w okolicach miasta Perm, jednak dość szybko zyskały popularność również z dala od Uralu. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić ogórki małosolne na sucho? Poznaj nasz sprawdzony sposób.

Potrzebne składniki

Możesz darować sobie wyparzanie dużych słojów oraz drobiazgowe sprawdzanie szczelności zakrętek. Do ogórków małosolnych robionych na sucho wystarczy woreczek strunowy, przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Przygotuj także: jeden kilogram świeżych ogórków gruntowych, korzeń chrzanu, pęczek koperku, pięć ząbków czosnku, dwa pokruszone liście laurowe, dwa ziarna ziela angielskiego, jedną łyżkę ziaren gorczycy i dwie płaskie łyżeczki soli.


Jak zrobić ogórki małosolne do szybkiego spożycia: Instrukcja krok po kroku

Ogórki dokładnie umyj, w razie potrzeby możesz oczyścić je małą szczoteczką. Jeśli chcesz mieć pewność, że z ich powierzchni zniknęły wszystkie zanieczyszczenia, możesz przełożyć je do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Dzięki temu ogórki zachowają też swoją chrupkość.

W tym czasie pokrój na mniejsze kawałki chrzan oraz czosnek. Ogórki osusz na ręczniku papierowym i odetnij końcówki - wyeliminujesz z nich potencjalną goryczkę oraz sprawisz, że sól szybciej wniknie do wnętrza warzyw.

Przełóż je do woreczka strunowego i dorzuć resztę składników: chrzan, czosnek, koper, sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz gorczycę. Przed zamknięciem torebki, postaraj się usunąć z niej nadmiar powietrza. Kilka razy potrząśnij nią energicznie i odstaw do lodówki na trzy-cztery godziny. Po ich upływie wyjmij woreczek ze smakowitą zawartością i odłóż w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa jak najbardziej wystarczy) na około dwadzieścia godzin.

Ogórki małosolne z woreczka nadają się już do degustacji! Po otwarciu torebki przechowuj je w lodówce, najlepiej spożyć je w ciągu trzech dni.

O czym należy pamiętać?

Do zrobienia ogórków małosolnych na sucho najlepiej wybierać nieduże egzemplarze. Postaraj się, by wszystkie były podobnej wielkości. Zwróć uwagę, czy nie ma na nich śladów uszkodzeń lub psucia. Podejrzane ogórki lepiej od razu odłożyć.

Do czego dodawać ogórki małosolne?

Gdy zaczyna się sezon na ogórki małosolne, wielu smakoszów zajada się nimi bez żadnych dodatków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć je do jadłospisu podczas grillowania - będą bardzo odświeżającą, warzywną przekąską.

Jeśli jednak chcesz wzbogacić nimi nieco bardziej złożone dania, użyj ogórków z woreczka do kanapek, sałatek, smarowideł do pieczywa oraz zup - zwłaszcza chłodników, które są fantastyczną propozycją na wakacyjny obiad.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama