Reklama

Jak zrobić kurki w zalewie?

Kurki są jednymi z tych grzybów, które mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Wystarczy wspomnieć choćby o przepysznych sosach, które można z nich przyrządzić, ale także warto je dodać do jajecznicy, czy podawać jako rarytas w formie przystawek czy w towarzystwie dania głównego. Niestety sezon na kurki trwa krótko, więc kiedy się pojawiają, masowo są zbierane w lasach lub kupowane na targowiskach. Aby zatrzymać kurki w spiżarni jak najdłużej, warto je zamarynować. Jak zrobić kurki w zalewie? Przekonajmy się!

Dlaczego warto robić kurki w zalewie?

Kurki to bardzo wdzięczne grzyby, które doceniane są przez smakoszy za ich wyjątkowy i delikatny smak. Oczywiście, warto przypomnieć o ich walorach zdrowotnych, które są równie istotne, co ich zastosowanie kulinarne. Kurki to bogate źródło witamin z grupy B - to właśnie one korzystnie działają na wiele układów organizmu: usprawniają działanie połączeń nerwowych, wspierają procesy trawienia czy pobudzają odporność. Nie można zapominać, że kurki to bogate źródło potasu (wspiera pracę serca), jodu (reguluje pracę tarczycy), a także cynku (niezbędna by działała prawidłowo odporność). Dlatego w sezonie warto przygotować kurki w zalewie, aby zimą mieć zapas smacznego i zdrowego dodatku do diety.

Co potrzeba do przygotowania kurek w zalewie?

Aby przygotować kurki w zalewie, potrzebne będzie kilogram grzybów, litr wody, pół szklanki octu spirytusowego, łyżka soli, pieprz, trzy łyżki cukru, kilka ziaren ziela angielskiego oraz liście laurowe. Oprócz kurek warto dodać do domowych przetworów jedną cebulę, a także marchew.

Jak przygotować kurki w zalewie?

Na początku warto przygotować grzyby i warzywa. Kurki należy dokładnie oczyścić, a także kilkukrotnie opłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń oraz piasku. Następnie trzeba marchew i cebulę obrać (niektórzy polecają, aby to drugie warzywo sparzyć), a następnie pokroić w talarki.

Teraz warto przygotować zalewę: do wody należy dodać ocet oraz przyprawy i warzywa, a kolejno poczekać, aż całość zacznie wrzeć. Kiedy zalewa osiągnie odpowiednią temperaturę, do niej należy dorzucić kurki i wszystko gotować na średnim ogniu przez około pięć minut. Po tym czasie kurki w zalewie należy przelać do słoików, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem.

Jeśli zachodzi taka potrzeba, słoiki można zapasteryzować, czyli gotować na wolnym ogniu w dużym garnku wyścielonym ścierką kuchenną.


Zobacz też:

Jak smażyć kurki?

Kurki na 12 sposobów

Kurki - co z nich ugotować?

Podkreśl wyjątkowy smak kurek w zalewie!


Kurki w zalewie są doskonałym domowym przetworem, który sprawdzi się jesienią i zimą. Można podawać je jako przystawkę albo mogą być dodatkiem do dań głównych. Kurki w zalewie mogą też być serwowane z potrawami jajecznymi, stanowić farsz, a także być składnikiem sałatki.

Oczywiście, ilość cukru w zalewie można modyfikować: jeśli ktoś nie przepada za delikatnym i słodkim posmakiem, można dodać mniejszą ilość. Jednak niektórzy polecają zastąpić go całkowicie miodem, który nada przetworom wyjątkową i delikatną słodycz.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama