Reklama

Jak zrobić jajecznicę na parze? To dziecinnie proste!

Pyszna jajecznica to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, szybki lunch albo ciepłą kolację. Smakosze prześcigają się w pomysłach na jej urozmaicenie, dodając najróżniejsze dodatki mięsne, warzywne i grzybowe wraz z aromatycznymi przyprawami. Zastanawiasz się, co jeszcze można zrobić, by jajecznica zawsze smakowała obłędnie? Tym razem patelnię zostaw w kuchennej szafce. Jajecznica na parze oczaruje cię swoją delikatną konsystencją i prostotą przygotowania.

Kto powinien jeść jajecznicę na parze?

Tak naprawdę nie ma w tym temacie szczególnych wytycznych. Po przepis na jajecznicę na parze mogą sięgnąć wszyscy miłośnicy jajecznych dań, którzy szukają urozmaicenia swoich codziennych posiłków. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu niż podczas smażenia jajek, ale dzięki temu łatwiej jest kontrolować stopień jej ścięcia. Ryzyko, że okaże się sucha jak wiór, jest minimalne, więc zadowoleni będą smakosze, którym zależy na uzyskaniu kremowej i delikatnej konsystencji.

Jajecznica na parze zainteresuje wszystkie osoby, które chcą ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. Do jej zrobienia niepotrzebne są masło i olej, więc łatwiej będzie utrzymać prawidłową masę ciała lub pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Z podobnych względów jest bezpieczna dla osób skarżących się na dolegliwości żołądkowe, zwłaszcza po spożyciu smażonych dań.

Reklama

Po recepturę mogą sięgać także rodzice niemowląt podczas rozszerzania jadłospisu swoich pociech. Jajecznica na parze to danie sycące, a zarazem lekkostrawne. Trzeba jedynie zwrócić uwagę na to, by jajka były dobrze ścięte. W takiej formie nie zaszkodzą maluchom.

Co jest potrzebne do zrobienia jajecznicy na parze?

Gotowanie na parze od lat cieszy się rosnącym zainteresowaniem, więc w wielu domach jednym z podstawowych sprzętów kuchennych jest parowar. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że z powodzeniem można przygotować w nim także jajecznicę. Bez obaw, nie musisz inwestować w kolejny gadżet. Słynną jajeczną potrawę przyrządzisz poprzez umieszczenie szklanej miski nad garnkiem z gotującą się wodą. Prościej być nie może!

Jak zrobić dobrą jajecznicę na parze?

W wersji podstawowej potrzebujesz jedynie jajek oraz ulubionych przypraw. Na kuchence ustaw garnek z wodą i poczekaj, aż zacznie wrzeć. W międzyczasie rozbij jajka i delikatnie je rozmieszaj. Naczynie z jajkami umieść nad parującą wodą. Mieszaj od czasu do czasu, by sprawdzić stan ścięcia jajek. Zrobienie jajecznicy potrwa około 10 minut.

Dla urozmaicenia: Jeśli zatęsknisz za maślanym smakiem specjału, następny razem przed wyłożeniem jajek, w szklanej misce możesz rozpuścić niewielką porcję masła. Do jajecznicy podczas gotowania możesz dodać również łyżkę mleka, dzięki której potrawa będzie bardziej kremowa.

Dodatki do jajecznicy

W tej dziedzinie masz bardzo duże pole manewru. Po nałożeniu jajecznicy na talerz posyp danie świeżym szczypiorkiem albo koperkiem. Zastanawiasz się, co zrobić, gdy przyjdzie ochota na jajecznicę z kurkami, boczkiem, szynką lub innym ulubionym składnikiem? Dodatki przygotuj osobno na patelni, dopiero potem wymieszaj z jajkami - najlepiej pod koniec gotowania. 

Polecamy:

Szybkie ciasto z niczego: Sprawdzone przepisy na szybkie wypieki

Błędy przy zabielaniu zupy. Jak ich uniknąć?

Patriotyzm na talerzu: Polskie dania, z których powinniśmy być dumni

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama