Reklama

Jak zrobić grzyby w zalewie octowo-miodowej?

Gdy trwa sezon na grzyby, warto przygotować z nich pyszne przetwory na zimę. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza marynowane grzybki, które pasują do wielu dań. Jednak, jeśli znudziły nam się te przygotowywane w zwykłej zalewie, można pokusić się na nieco bardziej zaskakującą wariację – grzyby w zalewie octowo-miodowej. Ich wyrazisty smak i aromat będą świetnie komponować się m.in. z wędlinami, pasztetami czy sosem tatarskim. Jest to również znakomita propozycja na przystawkę do obiadu czy dodatek do kanapki. Jak zrobić grzyby w zalewie octowo-miodowej? Oto sprawdzony przepis.

Reklama

Grzyby w zalewie octowo-miodowej: Potrzebne składniki

Niebanalny smak grzybów w zalewie octowo-miodowej zachwyci z pewnością niejednego smakosza. Choć ich przygotowanie wymaga nieco czasu, to warto przygotować kilka słoików na zimę tego specjału. Będą do tego potrzebne następujące składniki:

2 kg grzybów (najlepiej nadają się twarde i jędrne okazy borowików, podgrzybków, maślaków i kozaków)

1,5 l wody

2 łyżki octu 10 proc.

1 łyżka soli

Zalewa:

4 szklanki wody

1 szklanka octu 10 proc.

2 łyżki miodu

4 łyżki cukru

3 łyżki soli

Gorczyca

Pieprz czarny

Liście laurowe

Jak zrobić grzyby w zalewie octowo-miodowej krok po kroku?

Zagotuj grzyby

Zebrane grzyby należy oczyścić i przebrać (wybieramy te mniejsze i zdrowe), a następnie odciąć trzonki. Do dużego garnka, który pomieści grzyby, należy wlać 1,5 litra wody i dodać do niej ocet oraz sól. Stawiamy wodę na ogień, a gdy się zagotuje, wrzucamy do niej grzyby i gotujemy przez 10 minut. Następnie odcedzamy grzyby i przepłukujemy zimną wodą.

Przygotuj zalewę

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie zalewy. W garnku mieszamy ze sobą ocet, wodę, cukier i sól. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Po odstawieniu z palnika dodajemy do gorącego roztworu miód.

Zalej słoiki z grzybami

Do wyparzonych słoików należy wrzucić po 1 liściu laurowym, kilka ziarenek pieprzu i garści gorczycy, po czym wsadzić grzyby do ¾ wysokości. Zalewamy je gorącą zalewą i mocno zakręcamy słoiki.

Pasteryzuj grzyby

Na koniec pasteryzujemy grzyby. Można to zrobić na dwa sposoby - albo w garnku na ogniu, albo w piekarniku. Jeśli wybierzemy tę pierwszą metodę, to musimy wyłożyć garnek ściereczką, umieścić w nim słoiki, zalać wodą do wysokości ¾ słoików, a następnie zagotować i pasteryzować przez 15-20 minut. Wyciągamy słoiki i pozostawiamy do ostygnięcia, ustawiając je do góry dnem. Jak wygląda pasteryzacja w piekarniku? Układamy słoiki na blaszce, wkładamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 130 stopni Celsjusza. Po 20 minutach wyłączamy urządzenie, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki do wystudzenia.

Zobacz także:

Grzyby w przecierze na zimę

Grzyby w oliwie

Pieczarki: Więcej niż dodatek do zapiekanki

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama