Reklama

Jak zrobić frytki z cukinii?

Cukinia zaliczana jest do tych warzyw, które – niesłusznie – są mistrzami drugiego planu: najczęściej w naszej kuchni jest przyćmiewana przez inne. Okazuje się, że cukinia jest również wdzięcznym warzywem, bo można w łatwy sposób wyczarować z nich przepyszne i szybkie dania obiadowe. Wystarczy wymienić choćby makaron czy placki. Ale jeśli jesteśmy zwolennikami sycącego, ale również zdrowego dania, warto przygotować z cukinii frytki! To szybki pomysł nie tylko na nietuzinkowe podanie warzywa, ale także zdrowsza alternatywa popularnego fast-foodu! Zatem, jak zrobić frytki z cukinii? Sprawdźmy!

Reklama

Czego potrzebujemy do przygotowania frytek z cukinii?

Jeśli chcemy zrobić frytki z cukinii, wystarczy wybrać dorodne warzywa (sztuk dwie). Lepiej sięgnąć po młodsze egzemplarze, ponieważ mają miękką skórkę i nie trzeba pozbywać się z ich wnętrza pestek. Oprócz cukinii warto również przygotować jajka, bułkę tartą oraz ulubione przyprawy. Do frytek z cukinii idealnie pasuje papryka słodka lub odrobina wędzonej, a także szczypta kuminu lub curry do podkręcenia smaku. Oczywiście, można się ograniczyć do poczciwego i sprawdzonego duetu: soli i pieprzu. To wspaniały dodatek do frytek z cukinii!

Zacznij od pokrojenia cukinii!

Aby przygotować frytki z cukinii, należy warzywa dokładnie umyć, a następnie odciąć obie końcówki. Później cukinię przekroić na połówki, a każdą z nich na mniejsze paseczki, ale nie cieńsze niż dwa cm. Frytki z cukinii nie muszą być długie, dlatego każdy pasek można skrócić, aby wygodniej było można je pałaszować.

W drugiej misce warto rozmącić dwa/trzy jajka, a w następnej bułkę tartą: solo lub z przyprawami.

Panierowanie frytek z cukinii

Cukinia jest bardzo delikatnym warzywem, więc samo jej upieczenie sprawi, że nie będzie soczysta. Dlatego smak warto zamknąć w panierce. Przygotowaną i pokrojoną cukinie należy wrzucić do miski z bułką tartą i dokładnie pokryć nią warzywo.

Po tzw. pierwszym panierowaniu, frytki z cukinii należy umieścić w jajku, a później znów w panierce.

W międzyczasie nasze frytki wystarczy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz włączyć piekarnik: najlepiej na temperaturę 220 stopni.

Pieczenie frytek z cukinii

Ostatnim etapem przygotowania frytek z cukinii jest ich upieczenie: w nagrzanym urządzeniu przez około 20 minut. Po tym czasie frytki z cukinii są gotowe do jedzenia.

Oczywiście, możemy wypróbować zdrowszą wersję frytek z cukinii: wystarczy zapanierować je wyłącznie raz, bez dodatku jajka.

Jeśli możemy pozwolić sobie na nieco bardziej kaloryczny posiłek, frytki z cukinii przed podaniem (jeszcze gorące) można posypać startym żółtym serem i serwować z różnymi domowymi sosami.

Zobacz także:

Cukinia: Właściwości i zastosowanie

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama