Reklama

Jak zrobić dżem z cukinii?

Wśród przetworów z cukinii prym wiedzie marynowanie warzyw w różnorodnych zalewach. Octowa, curry, musztardowa, słodko-kwaśna… Istnieje wiele smakowitych sposobów na zamknięcie cukinii w słoikach na zimę. Sezon letni warto wykorzystać do kolejnych eksperymentów kulinarnych i przygotować dżem z cukinii. Pasuje doskonale do kanapek, tostów, gofrów, naleśników, ciast… Tak uniwersalnych smakołyków potrzeba w każdej kuchni!

Reklama

Kiedy przygotować dżem z cukinii?

Recepturę warto mieć pod ręką, kiedy zrobiliśmy duże zapasy warzywa i już kończą się nam pomysły na jego wykorzystanie. Placki z cukinii, cukinia faszerowana albo prosto z grilla smakują wyśmienicie, o ile nie przedobrzymy i nie będziemy zajadać jej na okrągło. Dżem ze słodką nutą ułatwi sprytne zarządzanie produktami, które pojawiły się w naszych spiżarkach.

Na uwagę zasługuje fakt, że dżem fantastycznie wychodzi zarówno z młodych, jak i starszych, przerośniętych egzemplarzy. Jeśli jednak korzystamy z warzyw o dużych gniazdach nasiennych, konieczne będzie ich wycięcie. Na szczęście wystarczy do tego niewielki nóż i kilka dodatkowych minut w kuchni.

Jak zrobić dżem z cukinii z galaretką?

Zgadza się. Do warzywnego przetworu niezbędny okaże się dodatek galaretki, dzięki której uzyskamy gęstą konsystencję oraz bardziej zdecydowany i słodki smak. Szczególnie polecamy galaretkę cytrynową, a do zrobienia dżemu użyjemy także skórki i soku owocowego.

Potrzebne składniki: 2,5 kg cukinii, 0,5 kg cukru, 2 torebki cytrynowej galaretki, 2 cytryny (można użyć także 2 łyżeczek kwasku cytrynowego).

Przygotowanie: Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Usuwamy duże gniazda nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cukinię umieszczamy w garnku o grubym dnie i smażymy na małym ogniu do momentu, aż zamieni się w gęstą papkę. Dodajemy cukier i często mieszając, gotujemy przez około godzinę. W międzyczasie dodajemy skórkę oraz sok wyciśnięty ze świeżych owoców. Następnie dorzucamy galaretki. Muszą się równomiernie rozpuścić, więc cały czas mieszamy. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zakręcamy. Upewniamy się, że nie przeciekają, a na koniec odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.

Polecamy: Jak zrobić przetwory? Niezawodne sposoby na idealne i trwałe przysmaki

Jak urozmaicić dżem z cukinii?

Cytrynowe akcenty doskonale współgrają z łagodnym i neutralnym smakiem cukinii. Do dżemu z tego popularnego warzywa pasują również galaretki w innych smakach. Z powodzeniem można używać agrestowej, truskawkowej, pomarańczowej albo brzoskwiniowej. Pod koniec smażenia składników warto dodać kilka świeżych listków mięty - ważne, by były bardzo drobno posiekane. W ramach odkrywania kolejnych rozwiązań kulinarnych polecamy zamienić popularną miętę na świeżą bazylię lub melisę.

Zobacz: Kisiel z jagód

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama