Reklama

Jak zrobić dobre gofry?

Gofry - możesz podawać je na słodko lub w wersji wytrawnej. Wafle z ciasta naleśnikowego świetnie sprawdzają się na śniadanie i podwieczorek, mogą być także wspaniałym deserem. Jak zrobić dobre gofry? Przepis jest kluczem do sukcesu, jednak znaczenia ma także dobra gofrownica.

Reklama

Gofry: Przepis

Na początek ubij na sztywno cztery białka. Następnie wlej żółtka do dużej miski i utrzyj z czterema łyżkami białego cukru oraz zawartością jednego opakowania cukru wanilinowego. Cukier jest koniecznym dodatkiem do gofrów, aby były chrupiące. Jeśli planujesz podawać je na słono, wówczas do ciasta dodaj dwie łyżki brązowego cukru i łyżeczkę soli.

Gdy żółtka są utarte, o czym świadczy ich dużo jaśniejszy niż na początku kolor, wlej do nich ¾ szklanki mleka, ¼ szklanki oleju i szklankę wody gazowanej, całość zmiksuj. W oddzielnym naczyniu zmieszaj dwie i pół szklanki mąki z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Wsyp mąkę do ubitych żółtek i mieszaj mikserem do powstania ciasta. W przypadku wafli najlepiej używać mąki typu 405 - 450. Na koniec dodaj białka i delikatnie zmiksuj na mniejszych obrotach miksera. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, taką jak ciasto naleśnikowe.

Gofrownicę posmaruj za pomocą silikonowego pędzelka olejem i rozgrzej. Jeśli twoje urządzenie ma nieprzywierającą powłokę, nie musisz smarować jej tłuszczem. Gdy gofrownica jest dobrze nagrzana, wlej ciasto, rozprowadź równo po gofrownicy i zamknij urządzenie. Po kilku minutach otrzymasz gotowe, pyszne gofry. Przepis to jeden z czynników, który wpływa na chrupkość wafli z ciasta naleśnikowego, drugi element to gofrownica. Urządzenie o większej mocy daje pewność, że gofry będą chrupiące.

Możesz przygotować także gofry bez ubijania piany z białek, poniżej znajdziesz przepis.

Jak zrobić dobre gofry? Słodka przekąska

Gofry można podawać na słodko lub na słono. W zależności od upodobań możesz po prostu posypać je cukrem pudrem, dodać dżem, bitą śmietanę, lody, sezonowe owoce, krem lub rozpuszczoną czekoladę i orzechy. Świetnie smakują także gofry z gęstym jogurtem naturalnym i truskawkami, borówkami, malinami czy innymi owocami. Jeśli masz ochotę na słodki deser, możesz polać je miodem bądź syropem klonowym. 

Gofry: Przepis na słono

Gofry możesz podać z różnymi dipami. Świetnie smakują z sosem chrzanowym zrobionym z majonezu, jogurtu naturalnego i chrzanu. Możesz podawać je z łososiem i rukolą. Inną opcją są gofry z jajkiem sadzonym oraz dowolnymi warzywami. Można udekorować je także kawałkami bekonu, boczku bądź kurczaka.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama