Reklama

Jak zrobić chleb czosnkowy?

Chleb czosnkowy to smaczna przekąska, którą można przygotować w dosłownie kilka minut! Dlatego idealnie sprawdzi się wtedy, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście albo chcemy w kilka chwil uraczyć swoich domowników prostym posiłkiem. Oczywiście istnieje kilka wariacji chleba czosnkowego: od najprostszych, po bardziej wyrafinowane. Zatem, jak zrobić chleb czosnkowy? Przekonajmy się!

Przygotuj bazę!

Jeśli chcemy przygotować chleb czosnkowy, warto przygotować do niego smaczną czosnkową bazę, która będzie dodawała wyjątkowego smaku tej przepysznej przekąsce. Co jest sekretem chleba czosnkowego? Odpowiednio przygotowane masło, które nawet laikom nie sprawi większego kłopotu. Wystarczy pół kostki masła (najlepiej miękkiego) wymieszać dokładnie z kilkoma ząbkami czosnku: można je albo bardzo drobno posiekać, albo przecisnąć przez praskę. Dodatkowo można masło czosnkowe wzbogacić dodatkami: tymiankiem, oregano albo solidną porcją natki pietruszki. 

Chleb czosnkowy: Łatwa wersja

Łatwa wersja chleba czosnkowego jest idealnym rozwiązaniem w wypadku, kiedy w domu pojawią się niespodziewani gości. Wystarczy pokroić chleb (nie musi być świeży) na kromki (ok. dwucentymetrowej grubości) oraz posmarowanie go stworzoną bazą (z jednej strony). Kromki chleba z masłem czosnkowym wystarczy umieścić na blasze wyłożonej papierem pergaminem lub papierem do pieczenia i zapiekać przez kilka minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Reklama

Chleb czosnkowy: Wersja trudniejsza

Jeśli zauważyliśmy, że w domu mamy czerstwy bochenek chleba, to warto go wykorzystać do stworzenia przepysznej przekąski, która może napełnić brzuchy domowników podczas podwieczorku! Jednak taki chleb czosnkowy może być również poczęstunkiem dla gości. Jak przygotować taki chleb czosnkowy? Wystarczy cały bochenek naciąć dość głęboko nożem pod skosami, aby powstały romby, które później będzie można odrywać. Szczeliny trzeba posmarować wcześniej przygotowaną bazą, a także można do nich włożyć cienkie plasterki żółtego sera. Chleb czosnkowy należy zapiekać w temp. 180 stopni Celsjusza do momentu zarumienienia się skórki oraz stopienia sera. Całość może być jeszcze posypana z wierzchu pokrojonym szczypiorkiem lub pietruszką.


Grzybki marynowane - jak je zrobić?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama