Reklama

Jak zrobić chipsy z bobu?

Bób uznawany jest za jedną z najstarszych roślin uprawnych w historii ludzkości. W przeszłości kojarzony był przede wszystkim jako pokarm ubogich warstw społecznych, dziś sezonowy strączek stanowi nie lada rarytas. Większość kucharzy wie, jak ugotować bób albo zamienić go w efektowne purée. Na tym nie kończą się pyszne zastosowania tej rośliny. Czy wiesz, że chipsy z bobu to chrupiąca przekąska, która ma duże szanse zdetronizować ziemniaczane produkty ze sklepowej półki? Poznaj specjał, który rozpali do czerwoności wyobraźnię każdego miłośnika bobu.

Reklama

Domowa przekąska - dlaczego warto zrobić ją samodzielnie?

Słysząc o nietuzinkowym przysmaku, można zastanawiać się, gdzie kupić chipsy z bobu. Choć przekąska ta zyskuje na popularności i w sklepach pojawiają się już gotowe produkty, dużo lepiej przyrządzić ją w zaciszu własnej kuchni. Dzięki temu będziemy w stanie od początku do końca kontrolować jej skład.

Bez nadmiaru soli i tłuszczu, których zwykle nie brakuje w chipsach, paluszkach, krakersach albo nachosach, posiłek jest znacznie zdrowszy. Bez trudu dobierzemy też ulubione przyprawy. Możemy przygotować podstawową wersję, czyli solone chipsy z bobu, lub sięgnąć po bardziej wyraziste czy orientalne dodatki.

Chipsy z bobu - przepis

Bób płuczemy, nie ma jednak potrzeby, by obierać go na tym etapie ze skórki. Zalewamy go zimną wodą. W jakich proporcjach? Na jeden kilogram bobu potrzeba dwóch litrów wody. Rozpoczynamy gotowanie. Do garnka można dorzucić łyżeczkę cukru, a gdy woda zacznie wrzeć - odrobinę soli. Podczas gotowania należy być bardzo czujnym. Chcąc zrobić chrupiące chipsy z bobu, nie gotujemy go do miękkości, a tym bardziej unikamy rozgotowania. Od momentu zagotowania wody, kuchenkę wyłączamy po siedmiu-ośmiu minutach.

Zobacz też: Jak ugotować bób?

Co dalej? Bób odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym. Jeśli pominiemy ten krok, możemy zapomnieć o osiągnięciu chrupkiego efektu. Bób przekładamy do miseczki, skraplamy oliwą, dodajemy sól oraz wybrane przyprawy. Może być to sproszkowana pikantna papryka, może być to rozmaryn albo curry. Eksperymentujmy, by znaleźć swój ulubiony wariant bobu pieczonego.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Podgotowany bób rozkładamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego pieca na około 20-25 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od mocy naszego sprzętu oraz stopnia ugotowania bobu, więc konieczna jest bieżąca obserwacja. W międzyczasie możemy przemieszać nasiona, by obróbka termiczna przebiegła równomiernie.

Kiedy chipsy z bobu są gotowe? Powinny mieć apetyczny, złocisty kolor. Jeśli skórka zdąży zbrązowieć, oznacza to, że przysmak spędził w piekarniku zbyt wiele czasu i może okazać się gorzki.

Modne gotowanie, czyli chipsy ze skórek bobu

Wiemy już, jak zrobić chipsy z bobu w całości, ale kucharze żądni wiedzy i kulinarnych nowinek powinni zapoznać się ze sposobem na wykorzystanie samych skórek. Nie dość, że w kuchni nic się nie zmarnuje, to jeszcze będziemy na bieżąco z przepisami, które aktualnie podbijają Internet, a zwłaszcza media społecznościowe.

Jeśli do zrobienia innego dania konieczne było obranie bobu, nie wyrzucajmy skórek! Przełóżmy je do głębokiego naczynia, przyprawmy (możemy użyć wcześniej wspomnianej kompozycji dodatków) i wstawmy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Idealna przekąska na filmowy seans albo wieczorne spotkanie ze znajomymi jest już gotowa!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama