Reklama

Jak zamrozić kurki, żeby nie były gorzkie?

Kurki zaliczają się do jednych z najpopularniejszych grzybów na naszych stołach. Nawet niewielka porcja dodana do posiłku nadaje mu szlachetności i bardziej wykwintnego charakteru. Niestety, dostępne są przez krótki czas, więc ich najwięksi miłośnicy zastanawiają się, jak przechowywać kurki, by ich smakiem cieszyć się nieco dłużej. Doskonałym pomysłem jest mrożenie grzybów. Podpowiadamy, jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie i gąbczaste.

Jak przygotować kurki do mrożenia? Jakie grzyby wybrać?

Ich oficjalna nazwa to pieprznik jadalny, lecz w powszechnej świadomości funkcjonują jako swojskie kurki. Mogą stać się bazą pysznego sosu albo dodatkiem do risotto czy jajecznicy. Wymagają jednak właściwego traktowania, o czym trzeba pamiętać także przed mrożeniem.

Wybieraj świeże grzyby z całymi kapeluszami i bez jakichkolwiek niepokojących przebarwień. Weź pod uwagę, że większe okazy łatwiej jest wyczyścić. Niestety, wadą smacznych grzybów jest to, że usunięcie piasku i resztek runa leśnego bywa trudne.

Sprawdź: Sezon na kurki rozpoczęty! Osiem najlepszych przepisów na dania z kurkami

Reklama

Jak umyć kurki?

Istnieje kilka sposobów podejścia do tej czynności.

  • Użyj szczoteczki lub niewielkiego pędzelka. To nieco żmudne, ale użycie tych akcesoriów jest najbezpieczniejsze pod względem zachowania najcenniejszych właściwości kurek - wybornego smaku i jędrności.
  • Możesz płukać je pod bieżącą wodą. Nie powinno to jednak trwać zbyt długo, ponieważ kurki łatwo chłoną wodę, co sprawia, że stają się gąbczaste.
  • Inną metodą jest zanurzenie ich na kilka minut w garnku wypełnionym ciepłą wodą z dodatkiem soli. Szybko zauważysz, że zanieczyszczenia opadają na dno naczynia, z kolei grzyby unoszą się bliżej powierzchni.

Warto pamiętać: Gdy do oczyszczenia kurek używasz wody, musisz pamiętać, by je dokładnie odsączyć np. przy użyciu ręcznika papierowego. Kurki do mrożenia muszą być suche!

Czy można mrozić surowe kurki?

Teoretycznie nie ma przeciwwskazań do mrożenia grzybów na surowo, lecz w praktyce bardzo często powoduje to pogorszenie ich smaku. Jeśli zastanawiasz się, jak zamrozić kurki, żeby nie były gorzkie, weź pod uwagę poddanie ich obróbce termicznej. Dzięki temu zachowają swoją sprężystą, chrupiącą strukturę, a przede wszystkim po rozmrożeniu będą smakować wybornie. Wybierz metodę, która okaże się dla ciebie najwygodniejsza.

  • Blanszowanie kurek przed mrożeniem: Zabieg ten polega na wrzuceniu grzybów na trzy minuty do osolonego wrzątku. Na kilogram kurek przygotuj trzy litry wody z dodatkiem jednej łyżeczki soli. Po odcedzeniu przepłucz kurki zimną wodą, by zahamować proces gotowania w ich wnętrzu.
  • Smażenie kurek bez tłuszczu: Niezbędna będzie patelnia z powłoką, która chroni żywność przed przywieraniem. Rozgrzej ją, następnie wrzuć grzyby i smaż przez około 10 minut. Kurki powinny wypuścić sok i ponownie go wchłonąć.
  • Gotowanie kurek na parze: Jeśli dysponujesz urządzeniem do tego rodzaju obróbki żywności, wykorzystaj je do wstępnego przygotowania kurek do mrożenia. Gotowanie ich na parze nie powinno zająć więcej niż osiem minut.

Niezależnie od wybranej metody, pamiętaj, że kurki wymagają osuszenia i wystudzenia. W takiej formie nadają się do mrożenia! Włóż je do woreczków strunowych lub plastikowych pojemników. Podziel je na porcje, które będziesz w stanie zużyć jednorazowo. Jak długo można przechowywać kurki w zamrażarce? Nie powinno trwać to dłużej niż osiem miesięcy, ponieważ długi czas przechowywania także może być powodem ich gorzkiego smaku.

Polecamy:

Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie pleśniały?

Moneta w zamrażarce - zostaw przed wyjazdem

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama