Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy
Często zastanawiasz się co zrobić z resztkami ziemniaków z obiadu? Wykorzystaj je do przygotowania innego dania: złocistych placków czy chrupiącej zapiekanki. Ponadto warzywa te mają wiele właściwości zdrowotnych. Jak wykorzystać pozostałe kartofle? Podpowiadamy.
Kartofle mają szereg właściwości zdrowotnych, gdyż posiadają cenne dla organizmu składniki. Jednym z nich jest witamina C, która należy do grupy silnych antyoksydantów. Ponadto uszczelnia naczynia krwionośne, wpływając tym samym na szybsze gojenie się ran. Dodatkowo witamina C wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie przejściowym. Należy też podkreślić obecność magnezu, który reguluje pracę serca i ciśnienia tętniczego. Ma również niebagatelny wpływ na układ nerwowy, wspiera pracę mózgu i poprawia pamięć.
Polecamy: Domowa pizza z kalafiora
To jedna z opcji kulinarnych, którą możesz wykorzystać. Placki ziemniaczane nie są trudne w przygotowaniu. Świetnie smakują z dodatkiem śmietaną i świeżym szczypiorkiem.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki,
- mąka pszenna,
- mleko,
- jajko,
- mielona papryka,
- sól, pieprz,
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do pozostałych ziemniaków dodaj mąkę pszenną, mleko, jajko, sól oraz pieprz, a także mieloną paprykę.
- Składniki wymieszaj, aż utworzy się z nich jednolita masa.
- Smaż na małym ogniu do zarumienienia z obu stron.
Kolejną propozycją jest zapiekanka ziemniaczana. Idealnie sprawdzi się na wieczór ze znajomymi. Potrzebujesz tylko kilku składników:
- ugotowane ziemniaki,
- 150 gramów ulubionej kiełbasy,
- dwa średnie jajka,
- około 150 gramów sera żółtego,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- pięć pieczarek,
- mała cebula,
- 1/4 dużej czerwonej papryki,
- do smaku: przyprawa do zapiekanek, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
- Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę i pieczarki i cebulkę.
- Ser zetrzyj na tarce na większych oczkach.
- Do osobnej miski wbij jaja, dodaj jogurt oraz szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj delikatnie.
- Teraz ułóż warstwowo: ziemniaki, ser, posyp całość przyprawą do zapiekanek, dołóż farsz z patelni. Na koniec dodaj pokrojoną paprykę i całość zalej jajkami z jogurtem naturalnym.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Zapiekanka będzie smakować wybornie z sosem czosnkowym.
To włoskie kluseczki wykonasz z resztek ziemniaków po obiedzie. Ich odpowiednikiem są polskie kopytka. Jak je przygotować? Przełóż ziemniaki z obiadu do wysokiego naczynia. Dodaj do nich dwa jajka, łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej i dwie szklanki mąki pszennej. Składniki wyrób ręką na jednolitą i gładką masę. Uformuj z niej wałek i pokrój na mniejsze części. Następnie z ciasta ukształtuj kulki i lekko dociśnij od góry widelcem. Tak uzyskasz tradycyjny wzór gnocchi. Przykryj je ścierką i zostaw na trzy godziny. Na koniec zagotuj i posól wodę, kluski wrzucaj partiami i czekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Będzie to znak, że są już gotowe do spożycia. Wybornie komponują się z sercami, mięsem i sosami ziołowymi. Smacznego!
Zobacz:
Prosty przepis na stryki. Placki ziemniaczane po śląsku smakują obłędnie
Aromatyczna zupa z babcinej kuchni. Domowy patent na wykorzystanie buraków z zakwasu
Jeden składnik zmienia wszystko. Nie wrócisz do starego sposobu