Reklama

Jak uratować przesoloną zupę i sos?

Sól to popularny dodatek do potraw, ponieważ już niewielka ilość jest w stanie odmienić charakter nijakich i mało wyrazistych składników. Ważne jest jednak, by nie przedobrzyć! Spożywanie jej w nadmiarze jest niezdrowe, na co regularnie zwracają uwagę lekarze i specjaliści z zakresu żywienia. Przesolona potrawa odbiera także całą przyjemność z posiedzenia przy stole. Bez obaw, nie musisz spisywać na straty dużego garnka zupy, sosu lub gulaszu, gdy przypadkiem dodasz do dnia zbyt hojną porcję soli. Zastosuj proste kuchenne triki, by uratować swój obiad!

Reklama

Zwiększ ilość składników

Ta metoda zapewne przychodzi na myśl jako pierwsza, gdy mowa o neutralizacji zbyt słonego smaku potrawy. Przydaje się, gdy danie jest naprawdę mocno przesolone. Do zupy, sosu lub potrawki można dolać nadprogramową porcję wody albo bulionu o łagodnym smaku. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że posiłek może stać się zbyt wodnisty, więc konieczne będzie uzupełnienie go o dodatkowe warzywa i przyprawy (mowa przede wszystkim o ziołach, soli już z pewnością wystarczy). Dla uzyskania gęstego dania można posłużyć się porcją ryżu lub kaszy.

Nabiał na ratunek!

Powyższy sposób zadziała tylko jeśli mamy zapas czasu i odpowiednio duży garnek, by przyrządzić zdecydowanie większą ilość potrawy, niż było to w pierwotnym zamierzeniu. Może się jednak zdarzyć, że w kuchennych szafkach zabraknie dodatkowych składników. Wtedy poradzić trzeba sobie inaczej.

Do przesolonych sosów i zup (zwłaszcza tych gęstszych i o kremowej konsystencji) poleca się dodanie odrobiny mleka albo kwaśnej śmietany (12% lub 18%). Użyć można jogurtu naturalnego, lecz nie należy umieszczać go w garnku z gotującą się potrawą. Jogurt zetnie się, danie będzie wyglądało nieapetycznie, a słony smak zostanie. Dodawaj go do potrawy po wyłożeniu jedzenia na talerz.

Polecamy: Zero waste w kuchni: Co zrobić z mięsa z rosołu?

Ziemniak do przesolonej zupy

Tym razem wykorzystasz go nie jako uzupełnienie dania głównego, a jako koło ratunkowe, gdy zupa lub sos okazały się zbyt słone. To idealne rozwiązanie dla osób, które obawiają się, że wspomniane wcześniej produkty mogą wpłynąć na smak gotowego posiłku. Z neutralnym kartoflem nie musisz się o to martwić.

Ziemniaka obierz i umyj. Jeśli jest bardzo duży, możesz przekroić go na pół. Wrzuć do garnka z gotującą się potrawą na 15 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij. W tym czasie surowy ziemniak zdąży wchłonąć nadmiar soli. O ziemniaczanej metodzie warto pamiętać w sytuacji, gdy chcesz uratować przesolony rosół.

Zadanie dla suchego chleba

Kanapki z czerstwego pieczywa nie wyglądają zbyt kusząco, ale produkt ten doskonale nadaje się do zneutralizowania słonego smaku potrawy. Potrzebne będą przede wszystkim dość twarde skórki. Wrzuć kilka sztuk do garnka i zostaw na kwadrans. Nie dziel ich na małe kawałki, by łatwo było je wyłowić przed podaniem posiłku.

Zobacz: Pyszny i sycący bogracz

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama