Reklama

Jak ugotować kukurydzę, aby była miękka?

Kukurydza z dodatkiem soli i masła to poezja smaku i wspaniała wakacyjna przekąska. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów, jednak najbardziej podstawowym jest po prostu gotowana kukurydza. Każdy, kto podejmował się tego zadania, wie jak niewiele potrzeba, aby zęby złotej kolby stały się twarde. Dlatego warto wiedzieć, jak gotować kukurydzę, aby była miękka.

Reklama

Jak wybrać młodą kukurydzę?

Przepis na miękką, pyszną kukurydzę jest bardzo prosty, jednak w tym przypadku diabeł tkwi w szczegółach. To czy po ugotowaniu kukurydza będzie miękka, czy też nie zależy od wieku kolby. Im starsza roślina, tym twardsze ma zęby i tym mniejsza szansa, że uda się je dobrze ugotować. Jeśli chcesz delektować się warzywem o miękkich zębach, podczas kupowania zwróć uwagę, aby ich kolor był jasny. Najlepiej, jeśli ziarna jeszcze przed ugotowaniem są lekko miękkie. Jeśli kupując kukurydzę, masz możliwość przyjrzeć się jej znamionom, czy charakterystycznym włosom, wybieraj egzemplarze o jasnożółtych wąsach. Im są one ciemniejsze i bardziej suche, tym roślina starsza.

Napar ze znamion kukurydzy od wieków stosowany jest w problemach związanych z zapaleniem miedniczek nerkowych i pęcherza oraz przy obrzękach wywołanych niewydolnością nerek i krążenia. Wywar ma działanie moczopędne i rozkurczające.

Gotowana kukurydza: Przepis

Aby ugotować idealną kukurydzę, zacznij od obrania kolby z liści. Następnie opłucz ją pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę w garnku na tyle dużym, aby zmieściły się w nim kolby. Jeśli nie dysponujesz takim naczyniem, możesz złamać kukurydzę na pół. Jeśli chcesz mieć pewność, że warzywo po ugotowaniu będzie miękkie, możesz wrzucić do gotowania łyżeczkę cukru lub wlać odrobinę mleka. Pamiętaj, aby nie soli wody, w której gotujesz kukurydzę, stanie się przez to twardsza. Warzywo w zależności od wielkości najlepiej gotować dziesięć - piętnaście minut. Warto w trakcie gotowania sprawdzać, czy jej ziarna są już miękkie. Uważaj, aby zbyt długi nie gotować kukurydzy. Zbyt długi czas gotowania może sprawić, że stanie się ona twarda. Po ugotowaniu kukurydzę należy odcedzić na durszlaku.

Rada: nigdy nie sól wody, w której gotujesz kukurydzę. Jej zęby wówczas twardnieją.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama