Reklama

Jak ugotować kalafior? Triki, które każdy kucharz powinien znać

Co zrobić z kalafiora? To pytanie zadają sobie wszyscy miłośnicy warzywnych smaków w sezonie wiosenno-letnim. Tradycyjnie serwujemy go z zarumienioną bułką tartą, lecz w grę wchodzą również grillowane kalafiorowe steki i różnorodne potrawki. Zanim jednak zdecydujemy się na konkretny przepis, należy poznać najważniejsze zasady związane z gotowaniem kalafiora. Dzięki naszym wskazówkom zniknie nieciekawy zapach, jaki zwykle wydobywa się z garnka podczas obróbki, a warzywo zachowa atrakcyjny wygląd.

Jak kupować kalafior?

Przyrządzanie smacznych posiłków rozpoczyna się już na etapie zakupów. Trudno byłoby uratować danie, którego bazą jest nieświeże i kiepskiej jakości warzywo. Zaawansowane umiejętności kulinarne i góra przypraw nie pomogą w takiej sytuacji. Na co trzeba zwrócić uwagę podczas zakupów na targu lub w warzywniaku?

Reklama

  • Różyczki kalafiora powinny mieć jednolitą, jasną barwę. Jakiekolwiek ciemniejsze przebarwienia to sygnał alarmowy.
  • Przyjrzeć się trzeba również liściom. Zwiotczałe z żółtymi plamami świadczą o tym, że kalafior czasy świetności ma już dawno za sobą i nie powinniśmy zabierać go do domu. Wybierać należy egzemplarze o sprężystych i zielonych liściach.
  • Pamiętaj, by nie kupować na zapas. Kalafiora w lodówce można przechowywać nie dłużej niż trzy dni, więc postaraj się zużyć go jak najwcześniej. Dzięki temu uzyskasz również najlepszy smak.

Jak gotować kalafior? Podstawowe informacje

Przed ugotowaniem konieczne jest usunięcie twardej części łodygi. Oddzielić trzeba również liście, lecz ich nie warto od razu spisywać na straty. Po dokładnym oczyszczeniu można dodać je do koktajlu, smoothie, zupy lub podpiec w piekarniku, zamieniając je w warzywne chipsy domowej roboty. Wracając jednak do kalafiora, pamiętaj o opłukaniu go pod zimną bieżącą wodą.

Kalafior zazwyczaj jest gotowany w całości. Na średniej wielkości warzywo potrzeba około 2,5 litra osolonego wrzątku. Ile gotuje się kalafior? Potrwa to od 10 do 12 minut. Czas ten można skrócić, dzieląc wcześniej warzywo na drobniejsze różyczki. Ważne jest, aby nie dopuścić do rozgotowania - najlepiej smakuje i prezentuje się chrupiący i jędrny.

Dlaczego kalafior śmierdzi podczas gotowania?

Niektórzy smakosze unikają jedzenia kalafiora ze względu na brzydki zapach, jaki wydobywa się z garnka podczas obróbki. Faktycznie, może nie być zbyt kuszący, lecz nie jest to powód, by całkiem eliminować to smaczne warzywo z jadłospisu. Za przykrą woń kalafiora odpowiadają związki siarki.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu kalafiora? Przede wszystkim gotuj go bez przykrywki. Możesz również wsypać do wody łyżeczkę sody oczyszczonej, która zneutralizuje znienawidzony swąd. Przy okazji kalafior zachowa swój zachęcający kolor.

Sprawdź: Bób: Wszystko, co trzeba o nim wiedzieć

Co zrobić, żeby kalafior nie był gorzki?

Goryczka pojawiająca się przez nieumiejętną obróbkę odbiera całą przyjemność z posiłku. Z tym problemem też poradzisz sobie bez trudu. Do wody, w której gotujesz kalafior, dodaj odrobinę cukru (wystarczy 1 mała łyżeczka na 1 litr płynu). Kilka łyżek mleka też sprawdzi się celująco w neutralizowaniu gorzkiego posmaku.

Dlaczego warto jeść kalafior?

Dzięki naszym trikom nawet najbardziej uparty sceptyk da się namówić na skosztowanie kontrowersyjnego warzywa. Podejrzewamy, że grono miłośników kalafiora zacznie szybko się powiększać! Warto dołączyć do tego klubu, ponieważ warzywo skrywa wiele cennych dla zdrowia substancji, dzięki którym łatwiej będzie dbać o dobrą kondycję całego organizmu.

Kalafior stanowi bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, więc sprzyja sprawnej pracy jelit, regulując procesy trawienne i wspierając usuwanie zalegających złogów oraz toksyn. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze - wszystko za sprawą wspomnianych wcześniej związków siarki. Dzięki kalafiorowi łatwiej będzie dostarczyć ciału witaminy: A, B6, C oraz K, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu energetycznego, odporności, narządu wzroku i układu nerwowego. 

Polecamy:

Młoda kapusta: Jak ją robić, aby była najsmaczniejsza?

Szczaw do słoików na zimę: Idealny do zupy!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama