Reklama

Jak ugotować brukselkę, żeby była smaczna?

Nad tym tematem głowią się wszyscy kucharze, którzy chcą skorzystać z bogactwa składników odżywczych brukselki. Jedni skarżą się na to, że łatwo ją rozgotować, drugim przeszkadza jej specyficzny aromat, a jeszcze inni narzekają na gorzki smak. Zatem jak przyrządzić brukselkę do obiadu, aby posiłek upłynął pod znakiem wyśmienitego smaku? To wcale nie takie trudne. Trzymaj się naszych wskazówek odnośnie do tego, jak ugotować brukselkę.

Jak przygotować brukselkę do gotowania?

Jeśli decydujemy się na zakup świeżych warzyw, wybierajmy wyłącznie egzemplarze, które charakteryzują się intensywnie zieloną barwą. To znak, że brukselka jest świeża, a właśnie takie produkty dają najlepsze efekty kulinarne.

Niewielkie główki myjemy pod chłodną, bieżącą wodą. Usuwamy zewnętrzne listki. Na trzonku każdej brukselki robimy nacięcie w kształcie krzyża. To prosty zabieg, dzięki któremu gotowanie warzyw potrwa krócej. To kwestia nie tylko zaoszczędzenia czasu - trzeba pamiętać, że im dłużej warzywa poddawane są obróbce termicznej, tym więcej składników odżywczych tracą.

Reklama

Jak gotować brukselkę: Kulinarne podstawy

Tak przygotowane brukselki wrzucamy do osolonego wrzątku. W tym momencie zapewne wielu kucharzy zadaje sobie pytanie, jak uporać się z przykrym zapachem brukselki, który podczas poprzednich eksperymentów kulinarnych skutecznie zniechęcał nas do degustacji warzywa? Odpowiedź na to pytanie jest dziennie prosta: brukselkę zawsze należy gotować bez przykrycia! Pokrywka do garnka zostaje więc w szafce. Dzięki temu związki siarki, które znajdują się w warzywie, nie będą się w nim kumulować pod wpływem działania wysokiej temperatury.

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Przyszła pora, by rozprawić się z kolejnym problemem, z którym mierzą się niedoświadczeni szefowie kuchni. Gorzki posmak brukselki może odebrać całą przyjemność z gotowania i jedzenia. Jak pozbyć się nieprzyjemnego posmaku? Do wody, w której zamierzamy gotować warzywa, należy dodać odrobinę cukru. Na jeden litr płynu wystarczy jedna łyżeczka.

Cukier zastąpić można także mlekiem albo kawałkiem pieczywa - najlepiej piętką czerstwego chleba, która w formie kanapki nie smakowałaby już zbyt dobrze.

Jak długo gotować brukselkę?

Czas gotowania liczymy od momentu ponownego zagotowania wody. Idealna brukselka powinna być jędrna i chrupiąca, więc lepiej nie stracić jej z oczu i nie odchodzić od kuchenki!

Jeśli gotujemy świeże warzywa, potrwa to 5-6 minut. Brukselka mrożona potrzebuje 7-8 minut. Gdy obawiamy się rozgotowania warzywa we wrzątku, możemy przyrządzić je na parze. W takim wydaniu brukselka będzie gotowa po około 10 minutach.

Dlaczego warto jeść brukselkę?

Małe główki brukselki są skarbnicą wielu substancji odżywczych. Znajdziemy w nich magnez, potas, fosfor, wapń, beta-karoten oraz witaminy: C, E i K. Taka mieszanka pomoże zadbać o system odpornościowy, więc brukselka powinna na stałe zagościć w naszym jesienno-zimowym jadłospisie.

Pomaga również regulować ciśnienie krwi, sprzyja pracy serca, a jako źródło błonnika pokarmowego dba o prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Ma też pozytywny wpływ na płodność. Wszechstronności brukselce nie można odmówić!

To cię zainteresuje:

Ryby bez smażenia. Jak je przygotować, żeby były zdrowe?

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Dieta roślinna przepisem na młodość?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: brukselka przepisy | gotowanie warzyw | jedzenie brukselki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama