Reklama

Jak ugotować bób?

Bób jest smacznym i zdrowym warzywem, na który wiele osób czeka z utęsknieniem. Sezon na te wyjątkowo smaczne strączki jest bardzo krótki, dlatego – gdy się pojawiają na straganach – szybko znajdują nabywców. Jednak wiele osób nie wie, jak dobrze ugotować bób. Aby uniknąć rozczarowania, a także zachować wszystko to, co nam oferuje to warzywo, warto to robić umiejętnie. Zatem, jak ugotować bób? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!

Jak ugotować bób?

Na pytanie: jak ugotować bób - odpowiedź nie jest oczywista. Niektórzy popełniają błędy i sprawiają, że jest rozgotowany i traci swoje walory. Prawidłowo ugotowany bób powinien łatwo się obierać ze skórki, a także być lekko twardy. Oczywiście, nie jest konieczne obieranie bobu, bo skórka jest jadalna, ale gdy chcemy dodać go np. do sałatek, warto to wykonać. Zatem sprawdźmy, jak gotować bób prawidłowo!

Gotowanie bobu

Bób przed gotowaniem należy dokładnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ziarna wystarczy umieścić w garnku i zalać wodą. Ile jej powinno być, aby dobrze ugotować bób? Powinno być jej dwa razy więcej niż samych warzyw.

Aby dobrze ugotować bób, warto dodać do wody łyżeczkę cukru. Nie należy od razu dodawać soli, gdyż to sprawi, że strączki będą gotować się dłużej. Jednak niektórzy polecają dodanie szczypty przyprawy, ale dopiero wtedy, gdy woda zacznie wrzeć. Jak długo gotować bób? Około 15-20 minut. A jak rozpoznać, że jest już gotowy? Najlepiej wyłowić i spróbować, czy jest odpowiednio miękki. Znakiem rozpoznawczym ugotowanego bobu jest delikatnie pomarszczona skórka. Wtedy całość można odcedzić i zalać zimną wodą.

Jak jeść bób?

Opowiedzieliśmy na pytanie, jak ugotować bób. Ale jak go podawać? Oczywiście, najlepiej smakuje z odrobiną soli od razu podany po ugotowaniu. Jednak należy pamiętać, aby nie przesadzać z jej ilością. Bob można podawać polany masłem i posypany solidną porcją np. koperku czy pietruszki.

Jeśli udało nam się już ugotować bób, warto dodać go do letnich sałatek. Świetnie komponuje się z innymi, wyrazistymi warzywami, takimi jak np. rzodkiewka, albo po prostu z sałatą, ogórkiem i pomidorem. Całość można polać łatwym sosem wykonanym z odrobiny gęstego jogurtu, czosnku i pieprzu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama