Reklama

Jak szybko obrać jajka?

Jajka często goszczą na stołach i to nie tylko w okresie Wielkanocy. Świeżo ugotowane mogą stanowić samodzielną przekąskę lub stać się podstawą bardziej wymyślnych dań. Posiłek zapowiada się naprawdę dobrze, ale miewasz problemy z obieraniem jajka? Skorupka odchodzi opornie lub pociąga za sobą sporą część białka, które niechybnie ląduje w koszu z odpadkami? Rozwiązań tego problemu jest co najmniej kilka! Dowiedz się, jak szybko obrać jajka i wybierz najwygodniejszą dla siebie metodę.

Reklama

Jak gotować jajka, żeby szybko je obrać?

W kuchni każdy etap jest ważny. Obieranie jajek można sobie znacznie ułatwić poprzez odpowiednie ich gotowanie. Jeśli kuchenne prace planujesz z wyprzedzeniem, jajka wyjmij z lodówki co najmniej godzinę wcześniej. Czas spędzony w temperaturze pokojowej sprzyja gotowaniu i bezproblemowemu obieraniu. Możesz też opłukać je ciepłą (ale nie gorącą!) wodą.

Wybierz garnek odpowiedniej wielkości. Jajka powinny swobodnie leżeć na jego dnie. Do naczynia z wodą warto dodać łyżeczkę soli kuchennej lub sody oczyszczonej. Obie substancje wywołują odklejanie się wewnętrznej błony jajek od skorupek. Można również wlać łyżkę octu, który zmniejsza ryzyko pękania pod wpływem obróbki i działania wysokiej temperatury.

Tuż po skończonym gotowaniu, jajka należy schłodzić, zanurzając je w zimnej wodzie lub misce z kostkami lodu.

Jak łatwo obrać gotowane jajka: Błyskawiczny trik

Prosto, szybko i z doskonałymi efektami. To możliwe! Wystarczy, że ugotowane jajko włożysz do małego słoika, zalejesz zimną wodą i będziesz energicznie potrząsać przez chwilę. Skorupka błyskawicznie oddzieli się od jajek. Do tej techniki możesz wykorzystać też szklankę, chwytając ją kciukiem u podstawy i przykrywając z drugiej strony dłonią.

Patent ten polecamy każdemu, komu zależy na tym, by ładnie obrać jajko na twardo. Wygląd jest bardzo ważny, gdy w planach jest podanie na świątecznym stole np. jajek faszerowanych.


Obieranie jajek tradycyjnymi sposobami

Po schłodzeniu jajek delikatnie ostukaj je z każdej strony. W jednym miejscu ostrożnie podważ skorupkę i wprowadź pod nią małą łyżeczkę. Nie wykonuj gwałtownych ruchów, a skorupka bez problemu odejdzie od białka.

Inna technika zakłada zrobienie niewielkich pęknięć na obu końcach jajka i przeturlanie go po kuchennym blacie albo desce do krojenia. W ten sam sposób możesz podejść do tematu obierania jajek przepiórczych. Są mniejsze i wymagają większej uwagi oraz ostrożności, ale stanowią wykwintny przysmak, który doda elegancji każdej potrawie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama