Reklama

Jak szybko obrać ananasa?

Pióropusz z liści i gruba skórka to znaki rozpoznawcze ananasa. Egzotyczny owoc prezentuje się bardzo efektownie, jednak zdarza się, że onieśmiela niektórych kucharzy-amatorów. Z obawy przed zmierzeniem się z obieraniem owocu, bazują wyłącznie na ananasie z puszki. Jego smak nie może jednak równać się z aromatem i słodyczą świeżego produktu. W jaki sposób pokroić ananasa, by praca w kuchni poszła gładko? Tego owocu nie trzeba się bać - wystarczy znajomość kilku trików. Powodzenia!

Reklama

Jak poznać, że ananas jest dojrzały?

Zanim chwycisz za nóż i rozpoczniesz obieranie ananasa, kluczowa jest ocena jego dojrzałości.  Jeśli rozkroisz go zbyt wcześnie, okaże się twardy i cierpki. Domowy test przeprowadzisz na dwa sposoby. W pierwszej kolejności postaw na węch - jeśli ananas wydziela przyjemny i słodkawy aromat, oznacza to, że nadaje się już do jedzenia.

Kolejną metodą jest pociągnięcie jednego ze sztywnych liści ananasa. Jeśli gładko wyjdzie z owocu, możesz przygotować się do soczystej, owocowej uczty. Jeśli jednak wyrwanie liścia wiąże się z dużym wysiłkiem, zaczekaj z degustacją jeszcze kilka dni.

Jak obrać ananasa krok po kroku: Niezbędne akcesoria

By bezpiecznie i szybko obrać ananasa potrzebujesz dużego i ostrego noża oraz deski do krojenia. Przydać się może również mniejszy nóż albo obieraczka do warzyw, których użyjesz do ewentualnego usunięcia pozostałości twardej skórki. Jak widać, są to podstawowe sprzęty, które znaleźć można w każdej kuchni.

Jak obrać i pokroić ananasa na przyjęcie?

Dzięki odpowiedniej obróbce owoc może wyglądać naprawdę fenomenalnie. Nie wahaj się więc podać go w czasie imprezy w charakterze świeżej i słodkiej przekąski, której przyrządzenie zajmuje tylko kilka chwil.

Owoc podziel na ćwiartki, wykonując cięcia wzdłuż ananasa. Z każdej części usuń twardy środek. W ten sposób uzyskasz ananasowe łódeczki. W każdej z nich ostrożnie oddziel miąższ od skóry, następnie pokrój go w plastry. Wysuń je delikatnie, by ułatwić sięganie po słodki poczęstunek. Dzięki temu do podania ananasa nie potrzebujesz nawet półmiska!

Świeży ananas w plastrach

Przedstawiamy sprawdzony sposób na to, jak sprawnie obrać ananasa, by uzyskać apetyczne plastry. Odetnij fragment przy podstawie oraz przy liściastej koronie. Ustaw owoc na desce do krojenia pionowo - powinien stać stabilnie. Odcinaj twardą skórę po bokach: od góry do dołu. By wydrążyć środek, wykorzystaj wykrawacz do ananasa.

Jeśli nie posiadasz tego gadżetu, możesz z każdego plastra wykroić niesmaczne wnętrze przy użyciu metalowej formy z ostrą krawędzią, którą zwykle wycinasz kształtne ciasteczka.

Jak obrać ananasa bez użycia noża?

Pomysł wydaje się nietypowy, ale w przypadku w pełni dojrzałych owoców można poradzić sobie bez użycia noża i jakichkolwiek kuchennych akcesoriów.

Liście oderwij, chwytając je mocno i wykonując okrężne ruchy. Podstawą ananasa kilka razy uderz o podłogę - nie musisz wkładać w to dużej siły. Następnie odwróć go na bok i lekko ugniatając, zacznij rolować owoc po podłożu. Po chwili chwyć za dowolną łuskę i wyciągnij ją wraz z fragmentem owocowego miąższu. Z ananasem w kuchni nie można się nudzić!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama