Reklama

Jak suszyć grzyby, by nie pokryły się pleśnią?

To nieprawda, że grzybobranie jest rozrywką zarezerwowaną wyłącznie na jesień. Zbiory leśnych przysmaków rozpoczynać można już w czerwcu i kontynuować przez całe wakacje. Doskonałym sposobem na zachowanie ich smaku oraz aromatu jest suszenie grzybów. Nie trzeba zaopatrywać się w profesjonalny sprzęt. Wystarczy poznać najważniejsze triki i domowe sposoby na suszenie grzybów, a będą nas cieszyć swoimi walorami przez długie miesiące. W tym temacie lepiej nie improwizować. Źle ususzone grzyby pleśnieją i mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Reklama

Jakie grzyby nadają się do suszenia?

Zdecydowanym królem jest w tej kategorii borowik. Bardzo dobrze znosi suszenie, a do tego cechuje się fantastycznym aromatem i smakiem. Jakie jeszcze gatunki warto wybierać? Grzybiarze polecają podgrzybki, smardze i kanie. W przypadku tych ostatnich najlepiej suszyć wyłącznie kapelusze.

Na to uważaj: Grzyby, które zamierzasz suszyć, muszą być świeże, nierobaczywe i bez żadnych oznak psucia. Inaczej cały wysiłek pójdzie na marne.

Kiedy suszyć grzyby? Jeśli wybierasz się na grzybobranie, sprawdź prognozę pogody. Grzyby powinny być suche, więc nie należy robić tego po deszczu.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Niewłaściwa obróbka tych skarbów lasu jest najczęstszą odpowiedzią na pytanie, dlaczego suszone grzyby pleśnieją i są gorzkie. Na szczęście trzymanie się kilku prostych wytycznych uchroni cię przed kulinarną wpadką.

Suszone grzyby bez moczenia to podstawa! Zanurzanie ich w wodzie lub zwykle opłukiwanie to najprostsza droga do tego, by suszenie się nie udało. Grzyby należy dokładnie oczyścić na sucho przy pomocy małego nożyka lub szczoteczki.

Przekrojenie kapeluszy i nóżek na pół pomoże ustalić, czy grzyby nie są robaczywe.

W przypadku dużych egzemplarzy poleca się pokroić je w paski. Dzięki temu grzyby będą szybciej i bardziej równomiernie schły.

Polecamy: Czy grzyby są zdrowe?

Jak suszyć grzyby?

Istnieje kilka sposobów na suszenie grzybów w domowym zaciszu, więc wybierz opcję dla siebie najwygodniejszą.

Suszenie grzybów w suszarce: Sprzęt ten jest bardzo uniwersalny, może posłużyć do przygotowania także owoców, warzyw i ziół.

Suszenie grzybów w piekarniku: Znajduje się w większości kuchni, więc stanowi popularne rozwiązanie. Temperatura suszenia nie powinna być zbyt wysoka (około 50-60°C). Lepiej unikać termoobiegu, przez który grzyby mogłyby się upiec, a nie ususzyć.

Suszenie grzybów na nitce: To tradycyjna metoda. Podczas jej stosowania należy pamiętać, by nitka była rozwieszona nad kuchenką i dobrze napięta - grzyby nie powinny zsuwać się w jedno miejsce.

Suszenie grzybów na grzejniku: Oczywiście, nie można układać ich bezpośrednio na kaloryferze. Rozłóż je na pergaminie do pieczenia.

Suszenie grzybów na słońcu: Trzeba znaleźć im dobrze nasłonecznione miejsce i pamiętać, by przykryć je gazą. To cienki materiał, ale pozwoli uchronić grzyby przed owadami.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Należy maksymalnie ograniczyć kontakt grzybów z wilgotnym środowiskiem. Po wysuszeniu schować je można do ceramicznego lub szklanego pojemnika ze szczelnym zamknięciem. Warto też przenieść je do papierowej torebki, którą następnie owiniesz folią. Wygospodaruj dla nich suche i zacienione miejsce, by nie narażać ich na działanie promieni słonecznych.

Jak długo przechowywać suszone grzyby? Nie powinno trwać to dłużej niż rok. Pamiętaj, by co jakiś czas zajrzeć do pojemnika z grzybami. Jeśli zauważysz jakiekolwiek oznaki pleśni, wiedz, że nie nadają się już do jedzenia i nie zmieni tego obróbka termiczna. Toksyny w zepsutych grzybach mogą spowodować dolegliwości na tle układu pokarmowego i nerwowego.

Zobacz: Letnie grzyby już są! Ale czy warto je zbierać?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama