Reklama

Jak się pozbyć nieprzyjemnego zapachu ryby z domu?

Przed świętami Bożego Narodzenia ryba będzie brana na kulinarny warsztat nie raz, nie dwa. Choć wiele osób za nią przepada, bo można ją przyrządzić na tysiące sposobów, to często jej zapach pozostaje na długo w domu. Aby szybko pozbyć się nieprzyjemnych aromatów, warto wypróbować łatwe triki, które błyskawicznie neutralizują nieprzyjemną woń. Poznaj proste patenty, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby.

Surowa ryba w kuchni

Oprawianie surowej ryby w kuchni to dość karkołomne zadanie, ale nawet jak sobie z nią poradzimy, to zapach może pozostać na długo. Często nie pomagają mleczka do czyszczenia, a domowe utensylia przeniknięte są aromatem nawet po myciu. Jak pozbyć się zapachu ryby z deski, noża i blatu kuchennego? Rozwiązanie jest banalne: pomoże sok z cytryny! Wystarczy dokładnie nim pokryć zabrudzone powierzchnie, zostawić na kilkanaście minut, a o zapachu ryby zapomnimy na długo.

Zapach smażonej ryby

Wiele osób przepada za smażoną rybą, a taka właśnie na wigilijnych stołach gościć najczęściej. Oczywiście, w pozostałe okresy w roku, popularne fish&chips ląduje na talerzach wygłodniałych łasuchów. Niestety, zapach smażonej ryby bardzo szybko rozprzestrzenia się na cały dom i zdarza się nawet tak, że wsiąka w domowe tekstylia. Jak w takim razie pozbyć się zapachu ryby? Wystarczy przygotować skuteczną mieszankę: do garnka trzeba wlać pół szklanki octu spirytusowego, szklankę wody i kilka suszonych goździków. Miksturę wystarczy postawić na kuchence i zagotować przez kilka minut. Po chwili woń ryby zniknie z domu. 

Reklama

Jeśli nie jesteśmy przekonani co do tej metody, uspokajamy. Zapach octu szybko się z domu ulotni.

Kiedy smażymy rybę na patelni, warto od razu powziąć kroki, które zapobiegną roznoszeniu się zapachu, który dla niektórych jest bardzo nieprzyjemny. Wystarczy do smażenia dodać przyprawy: rozmaryn, tymianek lub czosnek. Niektórzy zaś twierdzą, że niezastąpiona będzie odrobina masła orzechowego.

Zapach ryby na rękach

Chyba każdy z nas, kto przygotowywał rybę, wie, że jej zapach na rękach utrzymuje się długo. Czasem do tego stopnia, nawet ich wyszorowanie nie daje rezultatu. Oczywiście, na tę niedogodność jest rozwiązanie. Jeśli chcemy pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby z rąk, wystarczy - podobnie jak w przypadku kuchennych sprzętów - przetrzeć je sokiem z cytryny albo przetrzeć je papką z wody i cytryny. W przypadku bardzo uporczywego zapachu ryby na rękach pomoże umycie ich w roztworze wody i wody utlenionej (łyżka na szklankę).

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby?

Ryba - jak powszechnie wiadomoma bardzo charakterystyczny smak i zapach, co nie każdemu zawsze odpowiada. Jeśli nasza tuszka pachnie mułem (co dzieje się w przypadku wigilijnego karpia) można tę nieprzyjemność zniwelować. W jaki sposób? Wystarczy filety, dzwonki lub całe tuszki namoczyć w mleku przez parę godzin albo dokładnie je wypłukać kilkukrotnie w misce z wodą. Rybę można również zamarynować: do tego celu świetnie nadaje się cytryna lub aromatyczny tymianek, bądź zioła prowansalskie.

Zobacz także:

Co zamiast karpia na wigilię? Przetestuj te przepisy

Zupa rybna na wigilię: jak ją przyrządzić?

Cytrynowy tort makowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama