Reklama

Jak przyprawić pieczone warzywa?

Doskonały smak warzyw czy potraw można szybko uzyskać, wykorzystując w tym celu kompozycję odpowiednio dobranych przypraw albo też stosując je solo. Łatwo w tym przypadku o błąd, bo każde danie czy warzywo wymaga innego dodatku. Zwłaszcza gdy chce się wzbogacić smak czymś więcej niż sztampowe pieprz i sól. Oto kilka cennych rad, które dadzą odpowiedź na pytanie, jak przyprawić pieczone warzywa.

Zioła

Warzywa to wyjątkowo wdzięczny produkt kulinarny, dlatego często po nie sięgają nawet bardzo wybredni amatorzy potraw. Aby wzmocnić ich smak najlepiej sięgnąć po aromatyczne zioła. Na czele listy widnieć powinny takie evergreeny jak oregano, bazylia, koper, kolendra czy pietruszka. Każde z nich wyróżnia niebanalny i mocny aromat. Poza tym świetnie się ze sobą komponują i pozwalają uzyskać efekt rozpieszczający podniebienie. Warto jednak trzymać się przy tym prostej, acz słusznej zasady: co za dużo to niezdrowo, a w tym przypadku niesmacznie. Umiar jest w cenie zawsze. Choćby dlatego, że nadmierna ilość dodatków potrafi zepsuć smak każdego dania. 

Czosnek


Na liście wzmacniających smak pieczonych warzyw przypraw nie może także zabraknąć znanego z wielu nietuzinkowych właściwości zdrowotnych czosnku. Ten cenny naturalny antybiotyk nie tylko eliminuje bakterie i stymuluje działanie układu immunologicznego, ale także posiada bardzo intensywny aromat, dzięki któremu nie tylko warzywa, ale i mięsa nabierają wyrazistości i po prostu lepiej smakują. Zdecydowanie najlepiej przyprawiać pieczone warzywa świeżym czosnkiem zmiażdżonym w prasce albo tym pokrojonym w kostkę. Oczywiście z czosnkiem podobnie jak z ziołami łatwo przesadzić, a to zawsze kończy się źle dla kubków smakowych!

Cytrusy

Być może mało osób o tym wie, ale bardzo oryginalnym dodatkiem do warzyw są cytrusy. Najlepiej wykorzystać w tym celu kilka kawałków cytryny, limonki czy pomarańczy i razem z nimi podsmażyć warzywa. Efekt świeżości i uczta dla podniebienia gwarantowane!

Oliwa z oliwek

Oliwa to jeden z najpopularniejszych tłuszczów. Stanowi bogate źródło cennych kwasów omega, wspiera pracę serca i oczywiście doskonale nadaje smak potrawom, a zwłaszcza pieczonym warzywom. Przede wszystkim oliwa z oliwek powoduje, że pieczone warzywa nie tracą swoich naturalnych soków i rozpływają się w ustach. Zgrzeszyć taką potrawą naprawdę warto, bo nie tylko perfekcyjnie smakuje, ale także służy kondycji organizmu!

Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl




INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama