Reklama

Jak przygotować makaron idealny?

Sięgnięcie po makaron to zawsze bardzo dobry pomysł na stworzenie szybkiego i pożywnego obiadu! Wystarczy stworzyć dowolny sos i połączyć z kluskami, by szybko zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników. Jednak makaron czasami pozastawia wiele do życzenia: niewiele trzeba, aby się rozgotował albo posklejał się tak, że jego wygląd i struktura zniechęca do jedzenia. Aby zapobiec takim przypadkom w przyszłości, warto zapamiętać kilka wskazówek podczas gotowania makaronu. Tylko tak wyjdzie idealny!

Od czego zacząć?

Od czego zacząć gotowanie makaronu? Przede wszystkim od wyboru odpowiedniego garnka, który pomieści gotowany produkt. To jest kluczowe, aby naczynie nie było zbyt małe, gdyż wtedy możemy mieć gwarancję, że makaron się nie poskleja. Warto również mieć na uwadze ważną zasadę dotyczącą ilości wody w garnku. Aby makaron poprawnie się ugotował, nie posklejał się i był idealny na każde 100 gramów produktu potrzeba jednego litra wody.

Ten niuans nie może ci umknąć!

Jeśli chcemy uzyskać makaron idealny, warto trzymać się kolejnej zasady, która wpływa na jakość makaronu. Dotyczy do wrzucania surowych klusek do wrzącej i lekko osolonej wody! Choć wydaje się to oczywiste, niekiedy zdarza się wrzucać makaron do chłodnej wody, co tylko pogarsza finalny efekt. Jeśli w garnku nie ma wrzątku, mączny produkt chłonie więcej wody, a to sprzyja nie tylko rozgotowaniu, ale także sklejaniu się makaronu.

Reklama

Kluczowy jest czas gotowania!

Jeśli do naszego makaronu będziemy podawać sos, trzeba mieć na uwadze długość jego gotowania. W takich przypadkach najlepszym rozwiązaniem będzie podawanie go na półtwardo (al dente). Dlaczego? Ponieważ i tak będzie miał kontakt z płynnym sosem, który będzie miał okazję wchłonąć. 

Warto pamiętać, że po ugotowaniu makaronu dobrze jest go odcedzić i przelać zimną wodą, co zatrzyma proces gotowania. Po kilku chwilach gotowe kluski można połączyć z sosem i zjadać od razu!

Uważaj na ilość!

O czym jeszcze warto pamiętać, gdy chcemy przyrządzić makaron idealny? Trzeba mieć na uwadze ilość przygotowywanego produktu! Lepiej wykazać się precyzją i ugotować tyle, ile jesteśmy w stanie jednorazowo zjeść! Makaron trudno się odgrzewa, a poza tym trzymany w lodówce traci swoje właściwości. Jeśli mimo naszych usilnych starań, nie udało nam się dokładnie wymierzyć pożądanej ilości i mamy nadprogramowe kluski, wystarczy wymieszać je z gotowym sosem i w takiej formie przechowywać idealne danie makaronowe.

Sprawdź także:

Ten ser można jeść tylko, gdy jest "żywy". Nieliczni dają radę

10 sposobów na czerstwe pieczywo

Jakiego jedzenia nie wolno odgrzewać? To grozi zatruciem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie makaronu | idealny makaron | najlepszy makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama