Reklama

Jak przechowywać żywność, aby marnować jej jak najmniej? Podpowiadamy!

Marnowanie żywności to popularny problem występujący w wielu krajach na całym świecie, w tym również w Polsce. Jak pokazują statystki, każdego roku w Europie do śmietników trafia ponad 100 000 000 ton żywności. Jak skutecznie zredukować ilość marnowanego jedzenia? Jednym ze sprawdzonych sposobów jest odpowiednie przechowywanie żywności. Oto kilka naszych sprawdzonych sposobów na to, jak przechowywać żywność.

Reklama

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Aby jedzenie na długi czas zachowało trwałość i świeżość, należy zadbać o jego odpowiednie ułożenie w lodówce. Górna półka jest przeznaczona na produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt czy kefir. Wynika to z tego, że panująca tam nieco wyższa temperatura przyczynia się do rozwoju pożądanych bakterii kwaszących. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by w górnej części lodówki znalazły się dżemu oraz konfitury. Środkową półkę najlepiej wykorzystać na szybko psujące się wyroby typu biały ser, wędliny oraz przetworzone potrawy, jak zupa lub sos do makaronu. Na najniższej warto umieścić natomiast surowe mięso oraz ryby, które powinno się przechowywać w niskiej temperaturze. W dolnej części lodówki znajdują się szuflady. Jakiego rodzaju produkty spożywcze można tam umieścić? Przestrzeń ta najlepiej nadaje się do przechowywania warzyw i owoców oraz twardych serów. Jeżeli chodzi natomiast o półki na drzwiach lodówki, umieścić można na nich pojemnik na jajka oraz słoiki z przetworami i sosami.

W jakich pojemnikach przechowywać żywność?

W czym przechowywać żywność? Do tego celu doskonale sprawdzają się różnego rodzaju pojemniki. Dostępne na sklepowych półkach akcesoria kuchenne tego typu produkowane są z rozmaitych materiałów. Jak przechowywać jedzenie, by na długi czas zachowało ono świeżość? Warto zaopatrzyć się między innymi w pojemniki ze szkła. Nie tylko estetycznie się one prezentują, lecz są również higieniczne. Szkło jest materiałem, który nie wchodzi w reakcje z przechowywanymi produktami spożywczymi. Co więcej, nie chłonie zapachów i jest łatwe w utrzymaniu w czystości. Jak przechowywać produkty sypkie, takie jak cukier, ryż czy makaron? Bez obaw można je umieścić w pojemnikach porcelanowych. Wyglądają one niezwykle elegancko, nie odbarwiają się i nie odkształcają. Pojemniki z porcelany są odporne na wilgoć, wahania temperatur oraz środki czystości. W żadnej kuchni nie może również zabraknąć pudełek z tworzyw sztucznych. Występują one w wielu pojemnościach i kształtach, co pozwala na przechowywanie w nich różnego rodzaju produktów. Do takich pudełek zapakować można między innymi gotową żywność, taką jak sałatka czy resztki z obiadu.

Sposoby przechowywania żywności — praktyczne gadżety

Jak powinno wyglądać prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce w pojemnikach? Do tego celu można wykorzystać między innymi szklane miski z pokrywkami z tworzywa sztucznego. Dzięki temu, że są one przezroczyste, pozwalają na szybką identyfikację ich zawartości. Skutecznie chronią jedzenie przed przenikaniem zapachów w lodówce. Ich niewątpliwym atutem jest również łatwość w utrzymaniu w czystości — miseczki nadają się bowiem do mycia w zmywarce. Dobry sposób na zero waste w kuchni to także koszyki na owoce. Dzięki nim, na długi czas zachowają one świeżość i jędrność. Podczas imprez na świeżym powietrzu, znakomicie będą się sprawdzały natomiast specjalne osłonki na żywność chroniące desery, sałatki, mięsa z grilla czy owoce przed owadami i zanieczyszczeniami.

Jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia? Gwarancją codziennych sukcesów w redukowaniu marnowania produktów spożywczych jest między innymi przechowywanie żywności w puszkach wykonanych z materiałów, takich jak szkło, porcelana lub plastik oraz ich odpowiednie rozmieszczenie w lodówce.

materiały promocyjne partnera

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama