Reklama

Jak prawidłowo kroić mięso?

Krojenie mięsa to prozaiczna czynność, którą większość z nas wykonuje przynajmniej raz w tygodniu. Najczęściej nie zastanawiamy się zbyt długo nad pytaniem: jak prawidłowo kroić mięso? Tylko bierzemy nóż i rozcinamy zwartą bryłę mięśni. Tymczasem technika krojenia ma ogromne znaczenie dla jakości przygotowanych potraw. Odpowiednio pokrojone mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach, podczas gdy nieumiejętnie pocięte kawałki pozostaną twarde i żylaste. Dlatego warto wiedzieć, jak prawidłowo kroić mięso.

Ostre narzędzia

Jeśli chcesz, aby Twoje mięso było prawidłowo pokrojone, a sama czynność nie była żmudna i frustrująca, zadbaj o odpowiednie narzędzia. Chodzi tutaj przede wszystkim o ostry nóż. Do krojenia mięsa możesz użyć zwykłego, uniwersalnego noża lub nieco od niego większego noża szefa kuchni. Do takich prac świetnie nadaje się też japoński nóż Santoku. Do usuwania kości, skóry, włókien czy nadmiaru tłuszczu wykorzystaj nóż do trybowania.

Zanim zaczniesz ciąć: Trybowanie

Trybowanie to proces usuwania z surowego mięsa wszystkich niejadalnych elementów, takich jak skóra czy kości. Zanim zaczniesz obrabiać wieprzowinę, wołowinę czy drób usuń z nich chrząstki, nadmiar tłuszczu oraz inne elementy, które wpływają negatywnie na przyjemność z jedzenia. Cienkie, zwężające się u góry ostrze ze spiczastą krawędzią będzie najlepszym wyborem do tego typu prac. 

Jak kroić mięso w plastry? Tnij w poprzek włókien

Jak prawidłowo kroić mięso? Cała sztuka polega na zapamiętaniu i zastosowaniu jednej, najważniejszej zasady: niezależnie od tego, czy jest to wieprzowina, wołowina czy drób, należy kroić je w poprzek włókien. Taka metoda sprawi, że mięsne dania będą delikatne i miękkie. 

Mięso to wszak nic innego jak mięśnie. Muszą być one wytrzymałe i mocne, co zapewniają im biegnące równolegle, długie włókna. Jeśli je przerwiesz przy pomocy noża, sprawisz, że staną się mniej wytrzymałe, a więc mięso będzie delikatniejsze i bardziej miękkie. 

Mięso należy kroić długimi, posuwistymi ruchami. Unikaj szarpania i nagłych ruchów, są one niebezpieczne zarówno dla twoich dłoni, jak i dla struktury mięsa.

Jak kroić mięso w paski i kostkę?

Niektóre potrawy wymagają pokrojenia mięsa w paski lub kostkę. W tym przypadku także należy rozpocząć odcięcia plastra w poprzek włókien. Następnie podziel go na mniejsze, podłużne paski — nadal tnij w poprzek włókien. Paski potnij wzdłuż włókien w kostkę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama