Reklama

Jak moczyć suszone grzyby? Tylko w ten sposób nie stracą aromatu

Jak namoczyć suszone grzyby? To pytanie zadaje sobie większość osób, przygotowujących świąteczne posiłki. Jeśli będziemy właściwie z nimi postępować, staną się bazą wielu aromatycznych dań. Marzy ci się wyśmienita zupa grzybowa oraz bigos? A może przygotowujesz nadzienie do kulebiaka albo pierogów? Sprawdź, co zrobić, żeby suszone grzyby nie były twarde i nie straciły swojego wyjątkowego zapachu.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Zanim przejdziemy do kulinarnych manewrów, trzeba skupić się na sprawie podstawowej. Bez wiedzy na temat poprawnego przechowywania suszonych grzybów nie może być bowiem mowy o gotowaniu. Błędy w tej dziedzinie skutkują nie tylko utratą aromatu i smaku. Grzyby suszone są podatne na występowanie pleśni oraz działają jak wabik na mole spożywcze. Wejdź do kuchni i zweryfikuj swoje nawyki.

Reklama

  • Znajdź odpowiedni pojemnik. Powinien być metalowy, szklany albo emaliowany i posiadać szczelne zamknięcie.
  • Suszone grzyby przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Drugie kryterium jest szczególnie ważne, jeśli naczynie jest przezroczyste.
  • Nie trzymaj grzybów w torebkach papierowych czy plastikowych. Nie tylko nie są szczelne, ale prowadzą też do błyskawicznego rozwoju pleśni.
  • By zapobiec wilgoci, do pojemnika z grzybami włóż kilka ziarenek suchego ryżu. Musisz jednak pamiętać o tym, by co kilka dni je wymieniać.
  • Do szafki, w której przechowujesz suszone grzyby, włóż liście laurowe. Ich zapach skutecznie odstrasza żarłoczne mole spożywcze.

10 trików w kuchni, które dodadzą świątecznym potrawom aromatu i smaku

Jak długo moczyć suszone grzyby?

W tej kwestii musisz uzbroić się w cierpliwość i odpowiednio zaplanować swoją pracę w kuchni. To szczególnie ważne w okresie świątecznym, ponieważ lista wigilijnych i bożonarodzeniowych dań często wydaje się nie mieć końca.

Ile czasu moczyć grzyby suszone? Wiele zależy od gatunku, na który się decydujemy. Ogólna zasada mówi, że nie powinno trwać to krócej niż godzinę. Bezpieczniej jednak zanurzać w wodzie leśne skarby przez dwie godziny - zwłaszcza gdy mowa o najpopularniejszych w naszych kuchniach borowikach i podgrzybkach.

Jak namoczyć suszone grzyby? Kluczowe zasady

Tego etapu pod żadnym pozorem nie można pominąć. Fakt, że grzyby zamierzamy potem gotować, nie ma tutaj dużego znaczenia. Jeśli nie namoczysz suszonych grzybów, będą one twarde i niesmaczne. Jak się za to zabrać?

  • W pierwszej kolejności należy opłukać je w chłodnej wodzie. Pozwoli to wyeliminować ewentualne zabrudzenia, np. piasek czy resztkę ściółki leśnej.
  • Przygotuj szerokie naczynie z chłodną lub letnią wodą. Nie może być gorąca! Wbrew pozorom nie przyspieszy zmiękczania grzybów, a może pozbawić je smaku.
  • Nie przesadzaj z ilością wody. Jej nadmiar również sprawia, że tracą swój charakterystyczny smak i aromat. Wystarczy tyle płynu, by każdy egzemplarz był zanurzony.
  • Co kilkanaście minut zamieszaj zawartość naczynia.

Rada: Nie wylewaj do zlewu wody po moczeniu grzybów! Wykorzystasz ją do zrobienia znakomitego wywaru do zupy grzybowej.

Moczenie grzybów w mleku: Wypróbuj tę tradycyjną metodę

Oto patent, który stosowany jest od wielu pokoleń. Wypróbuj go podczas przygotowań do wigilijnej kolacji. Moczenie grzybów w mleku sprawia, że zyskują bardziej delikatną konsystencję, a podczas degustacji rozpływają się w ustach. Mleko powinno być letnie, możesz dodać do niego szczyptę soli. Grzyby pozostaw w nim na pięć lub sześć godzin. Następnie ostrożnie je odsącz i ugotuj. To będzie wyjątkowy posiłek!

Polecamy:

Tak uratujesz barszcz, gdy straci kolor. Wystarczy jeden składnik

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? Nigdy ci się nie spali!

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama