Reklama

Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku?

Tych przetworów chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, ponieważ zajmują miejsce honorowe na liście tradycyjnych kiszonek w polskich kulinariach. Zdarza się jednak, że mimo dysponowania najlepszym i sprawdzonym przepisem na ogórki kiszone, nie wychodzą one tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Po otwarciu słoika zabierasz się z apetytem za degustację i okazuje się, że ogórki kiszone są puste w środku? W tym sezonie do tego nie dopuść! Podpowiadamy, co zrobić, aby uniknąć tej przykrej niespodzianki.

Jak kupować ogórki do kiszenia?

Czasem trudno jest się doczekać momentu, w którym będzie można wkroczyć do kuchni, by przygotować swoje ulubione kiszonki. Zniecierpliwienie nie jest jednak dobrym doradcą. Nie zaleca się wybierać młodych ogórków z samego początku sezonu. Ich miąższ oraz skórka są bardzo delikatne. Długotrwałe kiszenie może więc zakończyć się ich zwiotczeniem.

Zatem kiedy kupować ogórki do kiszenia? Na targ lub do warzywniaka wybierz się najwcześniej w połowie lipca. Wybieraj niewielkie i proste egzemplarze w podobnym rozmiarze. Ich skórka powinna "kolczasta" i stosunkowo jasna - ciemna barwa wskazuje na to, że ogórki zostały przenawożone, co często bywa wytłumaczeniem, dlaczego ogórki są puste w środku.

Reklama

Zobacz też: Babciny przepis na korniszony: Wyjdą idealnie chrupiące!

Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku?

Istnieje kilka zasad, o których musi pamiętać każdy wielbiciel domowych przetworów. Ważna jest nie tylko zalewa i wykorzystane przyprawy. Kilka z pozoru prozaicznych czynności uchroni nas przed kulinarnym rozczarowaniem, kiedy jesienią lub zimą po otwarciu słoika okaże się, że ogórki są puste w środku, miękkie i zupełnie nie spełniają naszych oczekiwań.

  • Po pierwsze: Nie zwlekaj z kiszeniem, gdy zrobisz już zakupy. Głównym składnikiem ogórków jest woda, a im dłużej leżą na kuchennym blacie, tym więcej jej tracą, a miąższ przestaje być elastyczny.
  • Po drugie: Ogórki dokładnie wyczyść - przyda się do tego mała szczoteczka. Następnie zafunduj im kąpiel z lodowatej wodzie. Powinna potrwać przynajmniej godzinę. Ten prosty zabieg to sprawdzony patent na jędrne i chrupiące ogórki kiszone.
  • Po trzecie: Ogórki w słoiku układaj ciasno. Wykorzystasz przestrzeń naczynia efektywnie, a do tego każda sztuka nasiąknie przyprawami równomiernie i zmniejszysz ryzyko pustych w środku ogórków.

Zobacz też: Co jeść w lipcu? Te produkty są teraz najtańsze i najsmaczniejsze

Przechowywanie ogórków na zimę ma znaczenie!

Szczelnie zakręcone słoiki zaleca się umieścić w zacienionym i chłodnym miejscu. Dobrze jest ulokować je w spiżarni lub piwnicy, w której temperatura mieści się w przedziale 10-12°C. Zbyt wysokie temperatury nie służą fermentacji. Choć niedoświadczonym osobom może się wydawać, że przyspieszą one ten proces, prędzej zainicjują procesy gnilne w warzywach, niż umożliwią uzyskanie chrupiącej i smacznej przekąski. 

Polecamy:

Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków?

Chlebek lodowy: Wakacyjny hit z Tik-Toka. Ma tylko dwa składniki

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama