Reklama

Jak jesienią wykorzystać jarzębinę?

Jesień to czas kiedy liście jarzębu pospolitego pięknie zdobią ogrody. Jego grona natomiast mogą być nie tylko wspaniałą dekoracją działki. Warto spożytkować je w kuchni lub ozdobić nimi wnętrza. Jak jesienią wykorzystać jarzębinę?

Dżem z jarzębiny, jarzębiak i inne kuchenne zastosowania

Jarzębinę można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni. Nalewka z jej owoców — znana jako jarzębiak — poprawia perystaltykę jelit, pomoże przy zaparciach, wzdęciach i biegunce. Wzmocni też odporność. Jej moczopędne właściwości wykorzystywane są przy kamicy nerkowej i infekcjach dróg moczowych. 

Na wzmocnienie odporności oraz dobry wzrok warto jeść dżem z jarzębiny. Owoce te zawierają więcej witaminy A niż marchewka! Jarzębina może też pomóc na reumatyzm i nadciśnienie tętnicze. Warto ją jeść, chcąc uchronić się przed miażdżycą. Nie tylko jarzębiak i dżem z jarzębiny to ciekawe kuchenne propozycje, warto też przygotować kapustę z jarzębiną na zimę

Reklama

Wykorzystując jarzębinę w kuchni, należy pamiętać, że powinna być ona przemrożona. Czerwone grona zawierają bowiem kwas parasorbowy, który w dużych ilościach jest szkodliwy dla organizmu, ale niszczy go niska temperatura. Dlatego jarzębinę do kuchennych przepisów należy zbierać po przymrozkach lub przed użyciem włożyć do zamrażalnika na 48 godzin. 

Jarzębina jako dekoracja grobów

Owoce jarzębiny są bardzo trwałe i odporne na mróz, toteż warto wykorzystać je, tworząc stroik na grób. Czerwone grona będą pięknie prezentowały się na tle ciemnej zieleni jedliny. Stroik na Wszystkich Świętych można przygotować także z samej jarzębiny.

Potrzebny do tego będzie wianek z faszyny, czyli pędów wikliny — można go kupić za kilka złotych w kwiaciarni, internecie czy marketach budowlanych. Do wianka należy włożyć namoczoną gąbkę florystyczną lub obciążyć nieco kamykami i umieścić wewnątrz styropian. Następnie trzeba gęsto wbijać gałązki z jarzębiną, tak by przykrył wszystkie wolne przestrzenie. Stroik na grób można urozmaicić kolorowymi liśćmi klonu, miłorzębu japońskiego czy pozostawiając na gałązkach liście jarzębu. Czerwone grona to doskonały pomysł nie tylko na stroik na Wszystkich Świętych — zimą z jarzębiny można też wykonać bożonarodzeniowe ozdoby. 

Jesienny bukiet, czyli jarzębina do dekoracji domu

Jarzębinę możesz wykorzystać także do dekoracji domu. Będzie ona wspaniałym dodatkiem do jesiennego bukietu. Można przygotować go z gałązek jarzębiny z liśćmi lub połączyć z astrami, chryzantemami, ostatnimi jesiennymi różami oraz kolorowymi liśćmi klonu, zasuszonymi hortensjami, ozdobnymi trawami czy miechunką. Pięknie prezentuje się jarzębina w połączeniu z nawłocią. Wazon z takim bukietem zyska bardziej jesienny charakter włożony do wydrążonej dyni.

Jarzębinę można wykorzystać także do stworzenia wspaniałego, jesiennego świecznika. Wystarczy pokaźnych rozmiarów świecę włożyć do przezroczystego, szklanego — najlepiej kulistego — naczynia i wypełnić jarzębinowymi koralami. Jesienna dekoracja z jarzębiny jest gotowa. 

Korale z jarzębiny

Korale z jarzębiny to biżuteria, którą wielu pamięta jeszcze z czasów dzieciństwa. W dobie ekologicznych trendów może to być ciekawy dodatek do stylizacji. Do przygotowania korali potrzebne są jarzębinowe grona, igła i nić. Na początek należy odciąć nitkę na taką długość, jaką powinny mieć korale. Z jednej strony związać supeł, z drugiej nawlec igłę. Następnie trzeba przebijać igłą kolejne czerwone owoce, aż zapełnią całą nitkę. Na koniec odciąć igłę i związać korale. Naturalna, ekologiczna ozdoba — gotowa.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama