Reklama

Jak jeść krewetki?

Kiedyś krewetki kojarzyły się wyłącznie z luksusem i produktem, którego można zasmakować wyłącznie w sztuce kulinarnej za granicą. Jednak te drobne skorupiaki od pewnego czasu na stałe zagościły na naszych stołach i ich obecność w sklepach nikogo nie dziwi. Jednak wiele osób ma opory przed ich skosztowaniem, bo nie wiedzą, jak się za nie zabrać!

Krewetki są smaczne

Krewetki są skorupiakami, które w naturalnych warunkach żyją w wodach morskich oraz zbiornikach słodkowodnych. Kiedy myślimy o owocach morza, najczęściej kojarzymy to pojęcie z krewetkami. Istnieje wiele gatunków tych skorupiaków, które nadają się do spożycia, jednak wiele osób nie wie, jak wybrać najlepsze i je przyrządzać. A szkoda, bo dostarczają pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, a także jodu, selenu, magnezu i wapnia.

Jak wybrać dobre krewetki?

W sklepach można bez problemu kupić krewetki mrożone, które nadają się do bezpośredniego przygotowania. Pozbawione są one pancerzyka oraz wnętrzności, więc można z nich przygotować smaczne danie. Niestety, wybierając gotowy półprodukt, nie mamy zagwarantowanej świeżości krewetek. Dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z tymi skorupiakami, nie jest to złe rozwiązanie, ale warto wiedzieć, jak wybrać świeże krewetki.

Zwróć uwagę na ich stan

Coraz więcej sklepów oferuje krewetki w całości, które posiadają pancerzyk, wnętrzności oraz odnóża. Powinny mieć specyficzny, morski zapach oraz nie posiadać przebarwień. Mimo wszystko otrzymanie świeżych krewetek graniczy z cudem, więc łatwiej nabyć mrożone (z pancerzykiem i wnętrznościami). Ich przygotowanie nie jest trudne: należy zacząć od ucięcia główki, a następnie usunąć pancerzyk (wystarczy podważyć go delikatnie paznokciem). Ogonki można zostawić, ponieważ łatwiej jest wziąć krewetkę do ręki podczas spożywania w formie przystawki. Przed przygotowaniem krewetek należy usunąć ich wnętrzności. Łatwo je rozpoznać, ponieważ jest to czarny paseczek widoczny od jej wewnętrznej strony: można go naciąć i delikatnie usunąć za pomocą wykałaczki lub widelca.

Co przygotować z krewetek?

Tak przygotowane krewetki mogą być użyte do przygotowania wielu dań. Właściwie mamy nieograniczoną dowolność. Świetnie komponują się z warzywami i sosami, które warto zaserwować z ryżem lub makaronem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sporządzić z nich aromatyczną zupę lub - po podsmażeniu, grillowanii lub ugotowaniu na parze - podawać jako przekąskę, maczając je w dipie. Jeśli podajemy krewetki razem z ogonkami, pamiętajmy, że są one niejadalne: jednak łatwo je odłączyć od smacznego mięsa.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama